Advertisement

Hisse senetleri Cuma günkü işlemlerde gerileyerek haftalık yükselişini azalttı. Çin'deki yükseliş hız kesti. Artan koronavirüs vakalarının küresel ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişeler yeniden gündeme geldi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar yükseldi.

Hong Kong hisseleri yüzde 2'den fazla gerileyerek düşüşe öncülük etti. Yeni enfeksiyonlardaki artış nedeniyle hükümet okulları kapamaya hazırlanıyor. Çin hisseleri de düştü. Shanghai Bileşik Endeksi'nin sekiz günlük yükselişinin ardından devlet destekli fonların satışı, otoritelerin yükselişi yavaşlatmak istediğinin sinyalini veriyor.

Japonya ve Güney Kore hisseleri düştü. S&P 500 Endeks vadelileri geriledi. ABD 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.6'nın altına geriledi.

AxiCorp baş küresel makro stratejisti Stephen Innes, “İyimserlik hafta sonuna girerken iyimserlik yerini riski azaltmaya bırakıyor. Ekonomik toparlanma tarafında belirsizlik ne kadar artarsa, volatilite fazla artmasa bile yatırımcıların kar realizasyonu isteği de o kadar artar.” dedi.

Florida ve California'da rekor sayıda can kaybı yaşanması dikkatleri ABD'deki salgına çevirdi. Avustralya yurt içi seyahatleri sıkılaştıracağını açıkladı ve Meksika'da enfeksiyonlar ikinci günde de rekor artış kaydetti. İyimserler maliye ve para politika desteğinin virüsün ekonomik etkilerini kontrol altında tutacağını düşünüyor ve ABD'de Perşembe günü beklenenden iyi gelen istihdam verisini işaret ediyorlar. Diğerleriyse iş gücü piyasasının hala tehlikede olduğunu belirtiyor.

Pacific Investment Management Co. çoklu varlık portföy yöneticisi Erin Browne, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta “Kabaca gelecek yıl boyunca hala virüsle mücadele ederken aralıklı olarak kapanma dönemleri göreceğiz. Ancak bu yılın başında gördüğümüz gibi ABD ekonomisinin toptan kapanmasını beklemiyorum.” dedi.

Petrolün varili 39 doların altında işlem gördü ve altın yatay seyretti.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06:45'te yüzde 0.7 düştü. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.6 geriledi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 azaldı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 2.2 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.3 düştü.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) yüzde 0.2 yükseldi.
Yen yüzde 0.2 artıda 106.95 seviyesinden işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 ekside 1.1271'den alıcı buldu.
Offshore yuan yüzde 0.2 ekside 7.0131 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.59'a geriledi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 4 bp düşüşle yüzde 0.86 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 1.7 düşüşle varili 38.39 dolara indi.
Altının onsu yüzde 0.3 ekside 1,797.90 dolardan alıcı buldu.