Advertisement

(15:40'ta güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve küresel hisse senetleri yukarı yönde hareket ederken, yatırımcılar dikkatlerini ABD-Çin ticaret anlaşmazlığına ilişkin gelişmelere çevirdi. ABD Hazine tahvilleri ve altın değer kaybetti.

Madencilik şirketleri ve otomobil üreticilerinin hisseleri Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yukarı yönde hareket etmesini sağlarken, Almanya'da işlem gören hisse senetleri, bu ülke ekonomisine yönelik yatırımcı güveninin 2010'dan bu yana en düşük seviyesine inmesine karşın en iyi performans gösteren hisseler arasında yer aldı. Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları hep birlikte açılışta yukarı yönlü hareketi işaret etti. Çin hisse senetleri, yerel yönetimlerin altyapı için daha fazla harcama yapabileceklerine ilişkin haberin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devler Başkanı Xi Jinping'in Japonya'daki G-20 zirvesinde kendisi ile görüşmemesi durumunda bu ülkenin mallarına ek gümrük tarifesi uygulayacakları yolundaki tehdidine ağır basmasının ardından diğerlerine göre daha iyi performans gösterdi. Dolar önemli para birimleri karşısında yükseldi.

Demir cevheri vadelileri Çin'in harcama planına bağlı olarak yükseldi ve onshore yuan yılın en düşük seviyesinden kapanmasının ardından toparlandı. Gelişen piyasalarda, hisse senetleri ve para birimleri değer kazandı. Petrol New York'ta hafifçe yükselerek varil başına 54 dolara yaklaştı.

Piyasalarda hava, yatırımcıların dikkatlerini dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının seyrinde ilk durak olarak Japonya'da gerçekleştirilecek G-20 zirvesine çevirmeleri ile birlikte temkinli bir şekilde iyimserliğe döndü. Başkan Trump'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamada 300 milyar dolarlık Çin malına % 25 ya da "% 25'ten çok daha fazla" ek gümrük vergisi getirebileceğini söylemesi gerilimin yüksek kalmasına neden oldu.

Whittier Trust baş portföy yöneticisi Caleb Silsby, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasa, ticaret müzakerelerinin muhtemelen nasıl gelişeceğine dair fısıltıların işitilmesi ile birlikte, G-20 zirvesine doğru biraz volatil olacak," dedi ve "Piyasa muhtemelen ticaret konusunda ılımlı bir çözümü fiyatlamış durunda. Bu nedenle herhangi bir olumsuz gelişme volatilitenin yeniden artmasına sebep olur" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, Meksika pesosu, ABD ile geçen Cuma tarifeler konusunda anlaşma sağlanmasının ardından yaklaşık bir yılın en iyi günlük performansını göstermesi sondası istikrar kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Salı günü üretici fiyatları ve Çarşamba günü tüketici fiyatları verileri açıklanacak.
*Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Çarşamba günü Frankfurt'ta bir konferansta konuşacak.
*Theresa May'den sonra kimin liderliği alacağına ilişkin yarış, Perşembe günü gerçekleştirilecek ilk Muhafazakar Parti liderlik oylaması öncesi kızışıyor.
*Euro Bölgesi maliye bakanları Perşembe günü Lüksemburg'da bir araya gelecek. Gündemdeki konular arasında İtalya'nın borç yüküne ilişkin cezalar ve Euro Bölgesi bütçesi yer alıyor.
*Çin ve ABD Cuma günü sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerini açıklayacak.

Hisse senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:26'da yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve yükselişini altıncı güne taşımaya yöneldi.
*Stoxx Europe 600 Endeks yüzde 0.9 yükselerek yaklaşık dört haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.3 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek üç haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.6 ile bir ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 tırmanarak bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 108.73 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.3 ile yaklaşık sekiz haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 1.93'e çıktı.
*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.17 seviyesini gördü.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek eksi yüzde 0.22 seviyesine geriledi.
*İsviçre'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.456 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Emtia

*Demir cevheri yüzde 5.9 ile iki yılı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 102.91 dolara çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) nikel yüzde 1.9 iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 11,865 dolara ulaştı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 tırmanarak varil başına 53.68 dolara yükseldi.

(15:40'ta güncellendi)