Advertisement

Asya hisse senetleri, koronavirüs aşısına ilişkin olumlu gelişmeler ve ABD verilerinin vaka sayısında artış endişelerini azaltmasıyla birlikte Perşembe günkü işlemlerde tırmandı. ABD Hazine tahvilleri ve dolar kayıplarını korudu.

Hong Kong hisseleri, Çin'in yeni ulusal güvenlik yasasıyla ilgili son dönemdeki gerginliğe rağmen tatilin ardından güçlü performans gösterdi. Avustralya, Çin, Japonya ve Güney Kore hisseleri yükseldi. ABD hisse vadelileri S&P 500 Endeksi'nin üçüncü günde de yükselmesi ve Nasdaq Bileşik Endeksi'nin rekora tırmanmasının ardından artış kaydetti. Pfizer Inc. ve BioNtech SE'nin aşı deneyleri ilk safhalarında güvenli olduğu ve hastaların antikor üretmesini sağladığını gösterdi.

ABD Temsilciler Meclisi, Hong Kong'daki demokrasi yanlısı protestoculara sert bir şekilde müdahale eden Çinli yetkililer ile iş yapan bankalara yatırım uygulanmasını oy birliğiyle kabul etti. Washington ile Pekin arasındaki ilişkiler Ocak ayında imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasından bu yana kötüleşti. Koronavirüs pandemisi anlaşmada yer alan birçok unsuru tartışmalı hale getirdi.

Traderlar, katılımcıların ekonominin bir süre boyunca desteğe ihtiyaç duyduğu yönündeki görüşüne yer verilen, Fed'in Haziran toplantısının tutanaklarını takip etti. Yakından izlenen bir imalat göstergesi Haziran'da bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine sıçradı. California ve Arizona'da rekor günlük vaka artışı kaydedildi. Houston'da yoğun bakım üniteleri kapasiteyi kapasiteyi aştı.

JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti David Lebovitz, “Ekonominin sağlığı ve nüfusun sağlığı arasında doğuştan bir çekişme var. Piyasalara gelecek birkaç hafta ya da ay boyunca neyin yön verdiğine ilişkin düşünme şekli bu olacak.” dedi.

Petrol, traderların koronavirüsün ABD'nin güneyi boyunca yayılması ile ham petrol stoklarındaki güçlü çekilmeyi değerlendirmesiyle fazla değişmedi. ABD'de Perşembe günü aylık tarım dışı istihdam raporu yayınlanacak.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 05:35'te yüzde 0.2 yükseldi. S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 tırmandı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.5 sıçradı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.7 tırmandı.
Kospi Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.9 tırmandı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1yükselişle 1.1264'ten işlem gördü.
Yen dolar karşısında 107.44'te fazla değişmedi.
Offshore yuan 7.0696'da sabit kaldı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.68 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.94'te kaldı.

Emtia

WTI petrolün varili 39.84 dolarda yatay seyretti.
Altının onsu yüzde 0.1 düşüşle 1,768.75 dolardan işlem gördü.