Advertisement

Küresel hisse senetleri, yatırımcıların hala kötü olan ekonomik koşullar dikkate alındığında son rallinin aşırı olabileceğini değerlendirmesiyle birlikte Salı günkü işlemlerde karışık bir seyir izledi. ABD Hazine tahvilleri ve yen yükseldi.

S&P 500 Endeks vadelileri, dayanak endeksin 15 haftanın zirvesinde kapatmasının ardından geriledi. Mart düşüğünden bu yana yükseliş yaklaşık yüzde 45 oldu. Avrupa vadelileri yükseldi. Avustralya hisseleri tatilin ardından yükseldi. Hong Kong hisseleri değer kazandı. Japonya ve Kore Borsaları düştü. Traderlar Kuzey Kore'nin Güney ile iletişimi sonladıracağı yönündeki haberleri takip ediyor. Dolar (10 yıldan bu yana en uzun düşüş serisi) dokuzuncu günlük düşüşüne yöneldi. Petrol yükseldi.

Küresel hisse senetleri koronavirüsün hızlı bir şekilde Çin dışına yayılmaya başladığı Şubat seviyelerine geri tırmandı. Ancak ekonomik büyümenin ivmesini koruyamayacağı yönündeki endişeler hala geçerli. Dünya Bankası dünya ekonomisinin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sert küçülmesini yaşayacağı konusunda uyardı.

Value Partners kıdemli fon yöneticisi Frank Tsui, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta “Ekonomik faaliyetlerin normalleşmesi sürecinin yolunda gitmesine rağmen çok fazla bilinmeyen var. Hala fiyatlamaya katmadığımız birçok unsur var.” dedi.

Politika tarafında Fed Ana Cadde Borçlandırma Programı'nı genişleterek daha fazla şirketin katılım sağlamasına imkan verdi ve krediyi oluşturan bankaların yükünü azalttı. Fed politika kararını Çarşamba günü açıklayacak.

Aralarında Tobias Levkovich'in de bulunduğu Citigroup Inc. stratejistleri ABD hisse senetlerinde yükselişin aşırı olabileceği yönünde pozisyon alıyor. Geçen ay hisse alımı konusunda uyaran ünlü fon yöneticisi Stan Druckenmiller ise Pazartesi günü son ralli esnasında fazlasıyla temkinli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri TSİ 13:58'de yüzde 0.2 düştü. Dayanak endeks yüzde 1.2 tırmandı.
Topix Endeksi yüzde 0.5 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2.7 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 arttı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.4 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.4 yükselişle dolar karşısında 107.96 seviyesinden işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Offshore yuan paritesi yüzde 0.3 ekside 7.0755 seviyesinden alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1287 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan düşüşle yüzde 0.84 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi5 bp düşüşle yüzde 1.04'e geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 3.5 düşmesinin ardından yüzde 0.6 yükselişle 38.39 dolar oldu.
Altının onsu 1,697.55 dolarda fazla değişmedi.