Advertisement

Asya hisse senetlerinin çoğu, dünyanın en büyük ekonomisinden gelen bir dizi zayıf verinin koronavirüs pandemisinin etkisini hatırlatmasıyla, ABD hisse vadelileriyle birlikte geriledi. Dolar kazançlarını genişletti.

Avustralya, Japonya ve Hong Kong hisse senetleri düşerken Çin hisseleri dalgalı seyretti. S&P 500 Endeks kontratlarının kayıpları Asya işlemlerinde bir noktada yüzde 1'e ulaştı. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 2 düştü. Açıklanan şirket bilançoları koronavirüsün faturasını yansıtıyor. Goldman Sachs Group Inc.'in yatırım portföyü sert bir darbe alırken Bank of America Corp. ve Citigroup Inc. kredi kayıpları için rakiplerini takip ederek milyarlarca dolar ayırdı. ABD Hazine tahvilleri kazançlarını korudu ve petrol yirmi yılın düşüğünde fazla değişmedi.

Hem şirket finansalları hem de ekonomik veriler koronavirüsün yayılmasını engellemek için alınan kapanma kararlarının ekonomiyi ne kadar sert etkilediğini gösteriyor. ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi Mart'ta tarihi düşüş kaydederken Nisan anketlerinde görünüm daha da kötümser. New York eyaletinde imalat ve ABD'li konut üreticileri arasındaki güven sert bir şekilde geriledi.

JPMorgan Asset Management baş piyasa stratejisti Tai Hui, "Ekonomik gerçeklik ve şirket karlarının gerçekliği bir noktada piyasalar ile uzlaşmalı. Piyasa belirsizlikleri ya da karlardaki düşüş açısından potansiyel riskleri henüz tamamen fiyatlamadı. Karlardaki daralmanın derinliğine ilişkin bu mevsimin sonuna kadar daha iyi bir fikrimiz olur." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump verilerin ABD'nin yeni vaka hızında zirveyi gördüğünü ve Perşembe günü evde kalma kurallarını gevşetecek kuralları açıklayacağını söyledi. Covid-19 küresel çapta 2 milyon kişiyi enfekte ederken, 134 bin can kaybına neden oldu.

Pacific ınvestment Management Co. küresel kredi CIO'su Mark Kiesel, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "Gelecek yıl ekonominin nasıl görüneceğini bilmiyoruz. Virüsle ilgili çok belirsizlik var.  Tehlikeyi henüz atlatmış değiliz. İkinci bir dalga olabilir." dedi.

Petrol yakıt talebinde rekor düşüşün ve yurt içi ham petrol arzındaki gelmiş geçmiş en yüksek haftalık artışın etkisiyle Çarşamba günü sert düşmesinin ardından yükseldi. Meksika Pesosu Fitch'in kredi notunu düşürmesinin ardından çekildi.

BlackRock'ın karı Perşembe günü açıklanacak. Çin'de Cuma günü büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik rakamları açıklanacak.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 14:09'da yüzde 0.5 düştü. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 2.2 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri fazla değişmedi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.6 azaldı.
Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmedi.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 geriledi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 artarak Çarşamba günkü yükselişini sürdürdü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 ekside 1.0880'den işlem gördü.
Yen yüzde 0.5 düşüşle dolar karşısında 107.95'ten alıcı buldu.
Offshore yuan yüzde 0.2 düşüşle 7.0834 oldu.

Tahviller

ABD'DE 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan yükselişle yüzde 0.64 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yaklaşık 6 bp azalarak yüzde 0.86 oldu.

Emtia

WTI petrolü yüzde 0.3 artışla varili 20 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.2 değer kaybederek onsu 1,714.49 dolardan alıcı buldu.