Advertisement

(15:05'te güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri Salı günü,  ABD tahvil piyasasından gelen sinyaller tarafından tetiklenen yatırımcı korkularının gevşeme işaretlerini göstermesi ile birlikte düşerken, ABD endeks vadeli kontratları yükseldi. Dolar sakin seyretti ve Avrpa hisse senetleri yukarı yönde hareket etti.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Pazartesi günü yüzde 2.4 seviyesinin altında kapanmasının ardından yükseldi, ancak üç aylık bono ve 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark negatif bölgede kalmaya devam etti. Dow Jones, Nasdaq ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları tümü birden yükselirken, sağlık-bakım sektörü hisselerindeki yükselişler Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yeşil bölgeye geçmesine yardımcı oldu. Asya'da, Japonya Topix Endeksi, bu yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten bir gün sonra yüzde 2.5'in üzerinde yükseldi. Avrupa tahvilleri ABD tahvillerini izleyerek değer kaybetti ve euro dolar karşısında hafifçe yükseldi.

Traderlar, Avrupa'da açıklanan verilerin hayalkırıklığı yaratması ve piyasadaki çoğu kimse tarafından temel bir resesyon işareti olarak görülen ABD getiri eğrisinin terse dönmesinin ardından, geçen haftanın sonlarına doğru artan volatilitenin etkisi ile tedirgin kalmaya devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sonucu ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexi) ilişkin gelişmeler piyasadaki beklentilerin belirlenmesine yardımcı olabilir.

Hong Kong-based economist for UBS Group AG ekonomisti Philip Wyatt, "Getiri eğrisinin resesyona yöneldiğimizi işaret ettiğini söylemek için henüz erken," dedi ve "Getiri eğrisinin uzun tarafı çok uzağa çok hızlı gitti" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, sterlin dolar karşısında, önemli Brexit taraftarlarının İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB'yi terketme planına karşı olmaları ile birlikte dalgalı seyrettikten sonra yükseldi. Kanun yapıcılar, aralarında ikinci bir referandumun da olduğu seçenekleri değerlendirebilir ya da Brexit'i iptal etme yoluna bile gidebilir.

Diğer taraftan, petrol, dünyanın en büyük petrol rezervini elinde tutan Venezeuela'da artan gerilimin arzın daha da sıkılaşmasına yol açabileceği beklentileri ile yükseldi. Altın son üç günde ilk kez geri çekildi. Gelişen piyasa paraları sakin seyrederken, hisse senetleri yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ile Çin arasındaki görüşmeler yeniden başlıyor. Kabine düzeyinde ABD heyeti bu görüşmelere katılmak için Çin'e gidiyor.
*İngiltere Parlamentosu Çarşamba günü Brexit konusunda bir dizi kritik oylama gerçekleştirecek.
*Fed Guvernörü Randal Quarles Cuma günü, Gölge Açık Piyasa Komitesi'nde "Fed'in Bilançosu ve İletişimine İlişkin Stratejik Yaklaşımlar" konulu bir konuşma yapacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 11:04'te yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftanın en büyük yükselişini yaptı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spor Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1324 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.3234 seviyesine yükseldi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.05'ten az düşerek 1,647.25 puana indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.44 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek eksi yüzde 0.01 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 1.009 seviyesine tırmandı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yükseldi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı 2 baz puan düşerek 2.4899 yüzde puanına indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 yükselerek varil başına 59.56 dolara tırmandı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.1 düşerek ton başına 6,340.50 dolara indi.
*Altın yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,314.92 dolara ulaştı.

(15:05'te güncellendi)