Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senetleri piyasaları Ağustos ayının en düşük seviyelerine doğru hareket ederken Fed etkisi özellikle Amerikan hisselerinde kendini hissettiriyor.

MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık yüzde 1 gerilerken Japon Nikkei’de kayıplar yüzde 1’i aştı. Çin endekslerinde ise kayıplar daha sınırlı.

ABD’de Pazartesi gününü S&P 500 yüzde 2,1, Nasdaq ise yüzde 2,6 ekside kapadı. Vadeliler ABD’de ılımlı toparlanmaya işaret ediyor.

Nasdaq vadelileri yüzde 0,1 yükseliyor. ABD 10 yıllık tahvillerde satış dursa da getiriler yüzde 3’ün hemen üzerinde. Bloomberg Dolar Endeksi dört işlem günlük yükselişin ardından bugün yüzde 0,1 geriliyor.

Petrolde arz kesintisi sinyali

Piyasanın fiziki piyasa ile bağının koptuğunu vurgulayan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, OPEC+ ülkelerinin arzı daha çok kısabileceğinin sinyalini verdi. Bloomberg News’in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Prens bin Salman, “Menkul kıymetler ve fiziki piyasa arasındaki bağ her geçen gün kopuyor.

Son dönemdeki aşırı dalgalanma piyasanın temel fonksiyonlarına zarar veriyor değerledirmesini yaptı. Bin Salman OPEC+ ülkelerinin anlaşmayı 2022 ötesine taşımak için çalışmaların başlayacağını belirtirken vadeli fiyatlarının arz ve talep dengesini yansıtmadığını, OPEC+’ın arz kesintisi de dahil olmak üzere mevcut mekanizmalarıyla arz kesintisine karşı mücadele edeceğini belirtti. Suudi bakanın vadeli petrol menkul kıymetleri ve fiziki piyasa arasındaki dengesizliğe dikkat çekip OPEC+ hamlesine işaret etmesinin ardından petrol fiyatları yükselişe geçti. WTI ham petrol aktif kontratı bu sabah yüzde 0,8, Brent ise yüzde 0,7 yükselişle işlem görüyor.

Avrupa’nın gösterge elektrik fiyatı pazartesi günü yüzde 25’ten fazla artarak ilk kez megavat saat başına 700 avroyu geçti. 2023 teslimatlı elektriğin fiyatı böylece son beş yılın mevsimsel ortalamasının 14 katına ulaşmış oldu.

Hızlı fiyat artışı Rusya’dan Kuzey Akım aracılığıyla gelen doğalgaz tedarikine yönelik yeni endişelerle gerçekleşiyor.

Almanya'da gaz ve elektrik fiyatlarında artış ivmesi devam ederken, ülkede farklı enerji kaynaklarına yönelik arayışlar da devam ediyor

Almanya’da Başbakan Olaf Scholz ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkelerinin Rusya’dan gerçekleştirdiği doğalgaz ithalatını bu kış tamamen ikame edemeyebileceğini açıkladı.

Scholz ve Habeck enerji krizi gölgesinde, bu yıl tamamen sona erdirilmesi planlanan nükleer santralleri yeniden canlandırmanın seçenekler arasında olduğunu belirttiler. Scholz nükleer seçeneği hakkında kararın bu ay sonu ya da eylül ayında verileceğini belirtti.