Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Euronun dolar karşısında 2002’den bu yana en zayıf seviyeye inmesi sonrası bazı yatırım bankaları bu düşüşün başlangıç olduğunu belirtiyor.

Morgan Stanley, Fed’in parasal sıkılaşmada daha şahin bir yol izleyeceğini belirtti ve euronun 0,97 dolara kadar gerileyerek 2000’lerin başından bu yana en düşük seviyeye ineceğini öngördü.

Nomura ise eylül sonuna kadar euronun 0,975 dolara gerileyeceğini tahmin etti. Japonya merkezli yatırım bankasına göre eylül sonrası enerji arzına yönelik risklerin artması sonucu euro 0,95 veya daha da düşük bir seviyeye gerileyebilir.

ING ise euronun zayıflaması sürecinde bazı ülkelerin euro cinsi rezervlerini azaltabileceğini vurgulayarak para biriminde zayıflama öngördü.

Asya ülkelerinin para birimlerini korumak için Dövize müdahale etmeleri sonucu rezervlerinde dengesizlik yaşadığını belirten ING Küresel Piyasalar Başkanı Chris Turner, bu ülkelerin rezervlerindeki ağırlıkları dengelemek için euro satabileceğine dikkat çekti.

Fed’in Avrupa Merkez Bankası’na göre daha hızlı faiz artırması sonrası euro bu yıl dolara karşı yüzde 13’e yakın değer kaybetti.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers Fed’in kısıtlayıcı para politikası uygulaması gerektiğine dair net mesaj vermesi gerektiğini belirtti.

Summers Fed Başkanı Jerome Powell ve yetkililerin bu hafta Jackson Hole konferansında yapacakları konuşmaya dair beklentilerini paylaştı.

Bloomberg TV’ye konuşan Summers Fed’in aynı anda düşük enflasyon, düşük işsizlik ve sağlıklı ekonominin başarılacağı önermesinden endişeli olduğunu belirterek “yetkililerin enflasyonun acı çekmeden düşeceğine dair ikna etme çabası Fed’in kredibilitesine daha fazla zarar verebilir. İşsizlik oranı yükselmeden enflasyonun düşeceğini varsaymak pek gerçekçi değil” değerlendirmesini yaptı.

Aynı zamanda Harvard Üniversitesi Profesörü olan Summers daha önce Fed’in 2024 için yüzde 4,1 olan işsizlik tahminini eleştirmiş, Temmuz’da yüzde 3,5 olan işsizlik oranının yüzde 5’e yakınsayacağını öngörmüştü.

Summers “para politikasının henüz kısıtlayıcı olmadığına ve enflasyonu kontrol altına almak için sonuçlarını kabullenmemiz gerektiğine dair net sinyal vermesini umuyorum.” diye konuştu. Summers Haziran ortasından beri finans piyasalarındaki toparlanmaya dair de “finansal koşulların son toplantıdan beri gevşemesi Fed’i endişelendiriyor olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyondaki yavaşlama hakkında ise Summers “çekirdek enflasyonda bir ilerleme kaydetmedik. Enflasyon konusunda kat etmemiz gereken mesafe var” dedi.