Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri ile dolar yeni işlem gününe yükselişle başlarken, ABD ve Avrupa vadeli endeksleri ile Asya Borsalarının büyük bölümünde düşüş söz konusu.

Asya’da Çin ve Hong Kong endekslerinde düşüşler yaşanırken, Japon borsasında sınırlı yükseliş görüldü.

Haftanın ilk işlem gününde Wall Street’te Nasdaq 100, S&P 500’den daha iyi bir performans ortaya koyarken endeksler genel olarak yükseldi.

Yatırımcılar bu hafta ABD’de gerçekleştirilecek bir dizi tahvil ihalesini bekliyor. Ülkede özellikle de şubat ayında düşük taleple sonuçlanan ve piyasaların dalgalanmasına ve tahvil getirilerinin yükselmesine neden olan 7 yıl vadede 62 milyar dolarlık yeni tahvil ihalesi öne çıkıyor.

Emtia tarafında düşüş dikkat çekerken Bitcoin de aralıksız üç gündür değer kaybediyor. Veri akışının sakin olduğu günde küresel piyasalar Fed yetkililerinden gelecek açıklamalara odaklanacak.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) sözünü tuttu

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yükselen tahvil getirilerine karşı söz verdiği gibi acil varlık alımlarının hızını artırdı. AMB’nin net alımları geçen hafta 21,1 milyar euro (25,2 milyar dolar) ile Aralık başından bu yana en büyük artışı kaydetti.

AMB yetkilileri mart ayının başında, ABD’deki devasa teşvik paketinin enflasyonu tırmandıracağı endişeleriyle küresel çapta tahvillere yönelik satış baskısı yaşanması üzerine, koronavirüs pandemisini karşı devreye alınan Pandemi Acil Alım Programı (PEPP) kapsamındaki alımları kayda değer ölçüde artırma kararı almıştı.

AMB Başkanı Christine Lagarde pazartesi günü yayımlanan bir blog yazısında yakın vadeli görünümün belirsiz olmaya devam ettiğini belirtti ve finansal koşulları elverişli tutmayı sürdüreceklerini sözünü yineledi. Lagarde, “Piyasa koşullarındaki potansiyel değişimlere karşı herhangi bir noktada alımların hızını ayarlama opsiyonumuzu koruyoruz. Çok ilerleme sağlanmış ve tünelin ucunda ışık görünüyor olsa da kayıtsız olamayız” dedi.

Alman tahvilleri haftanın ilk işlem gününde değer kazanırken, 10 yıllıkların getirisi 1 baz puan düşüşle -%0,31’e indi. İtalyan 10 yıllıkların getirisi sabit kalırken, iki ülke tahvil spreadi bu yılın en düşük seviyelerine indi.

Yine de bazı AMB üyelerine göre tahvil alım hızındaki artış geçici.AMB Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot, ekonominin beklenen ilerlemeyi sağlaması durumunda alım hızının yaz aylarında azaltılmasını önerdi.