Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de borç tavanı görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle risk iştahı düşerken, Asya Borsaları ekside.

MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,5 geriledi ve aralıksız iki günlük kaybını yaklaşık %1’e taşıdı. Çin borsası hem büyümeye hem de jeopolitik gelişmelere dair endişelerle yıl başından bu yana ortaya koyduğu yükselişi tamamen geri vermek üzere.

Salı günü yüzde 1’in üzerinde değer kaybıyla günü tamamlayan ABD borsaları ise yeni işlem gününün ilk vadeli işlemlerinde çok sınırlı artıda. Avrupa borsalarının vadeli piyasa performansı ise satıcılı bir açılışa işaret ediyor.

Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman’ın açığa satış yapanların zarar edeceğini açıklamasının ardından petrol fiyatları yükseldi. Brent petrol iki günde %2’den fazla yükselerek 78 dolara yaklaştı. Bakır fiyatları ise Çin ekonomisindeki toparlanmanın beklentilerden yavaş seyretmesiyle kasım ayından bu yana ilk kez 8 bin doların altına indi.

Bloomberg Dolar Endeksi Salı günü %0,23 yükseldikten sonra bu sabah yatay.

Borç tavanı görüşmelerinde ‘çıkmaz’ sinyalleri

ABD’de borç tavanının 1 Haziran’dan önce yükseltilmesine yönelik görüşmeler devam ediyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy Salı günü yaptığı açıklamada henüz bir uzlaşı sağlanamadığını açıklarken, Louisiana Milletvekili Garret Graves başka toplantıların planlanmadığını belirtti. Graves, tarafların bazı konularda anlaşma sağlamaya “çok yakın” olduklarını ancak tam uzlaşı için karşı tarafta bazı adımlar beklediklerini ifade etti.

Görüşmelerin çıkmaza girdiğine işaret eden bu açıklamaların ardından ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da gelecek haftadan önce bir oylama yapılabilmesi zor görünüyor.

Bu arada Washington Post’un haberine göre ABD Hazinesi, olası bir temerrüdü önleyebilmek ve nakit tutabilmek adına, federal kurumlardan yaklaşan ödemelerini ileri bir tarihte yapıp yapamayacaklarını konusunda bilgi istedi. Goldman Sachs’a göre borç tavanının yükseltilmemesi çok keskin ve kısa süreli bir ekonomik şok yaratabilir ancak bununla birlikte bir temerrüt riski hâlâ çok düşük seviyede.