Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Başta ABD Merkez Bankası Fed olmak üzere, çok sayıda merkez bankasının faiz artırmasının ardından küresel tahvil getirileri yükselişe geçti ve son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Fed’in faiz artırımlarını gelecek yıl sürdürmeyi beklediğinin ortaya çıkmasıyla ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,71 ile 11 yılın zirvesine çıkarken, 2 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,1’i aştı ve 15 yılın en yükseğinde.

3 yıllık Teminatlı SOFR (Teminatlı Gecelik Finansman Oranı) swap faizi ile aynı vadeli tahvil getirileri arasındaki fark, Libor’a karşı geliştirilen bu oranın ilk kez kullanılmaya başladığı Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

3 yıllık hazine tahvillerinin getirisi yaklaşık 14 baz puan artışla 2007’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,13’e çıkarken, SOFR yaklaşık 8 baz puan artarak yüzde 4,01 oldu.

Bu durum, ABD 3 yıllık tahvillerine gelen satışın çok daha agresif olduğunu ortaya koydu.

Getirilerdeki yükseliş hisse senetlerine satış olarak yansıdı.

ABD’de S&P 500 yüzde 0,84, Nasdaq 100 yüzde 1,17 gerilerken; haftanın son gününde ilk işlemler Wall Street vadelilerinde düşüşe işaret etti.

S&P 500 endeksi Perşembe Haziran ayından bu yana en düşük seviyede kapandı. Bu arada Goldman Sachs faiz artışlarının daha önce öngörülenden hızlı olacağı beklentisiyle S&P 500 için yıl sonu tahminini 4.300’den 3.600’e düşürdü.

Kurum reel faizlerin aralık ayında yüzde 1,5 olmasını bekliyor. Asya Borsaları da aralıksız 6. haftalık düşüşe ilerliyor. Japonya’da piyasalar tatil.

Hong Kong ve Çin hisse endeksleri ekside. Dün bir ara rekor seviyeye ulaşan Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,11 ile kapanışa seviyesine göre yükselişini sürdürüyor.