Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Omikron varyantına ilişkin gerginliğin yumuşatıcı açıklamalara rağmen aşağı yönlü fiyatlamalar devam etti.

ABD Borsalarından S&P 500 yüzde 1,3, Nasdaq 100 ise yüzde 1,9 ile Cuma kayıplarını ciddi derecede telafi etti. S&P 500 ve Nasdaq vadelilerinde bu sabah düşüşler yaşanıyor.

Pazartesi günü kayıp yaşayan Asya borsalarında da düşüş görüldü var. Güney Kore Kospi endeksi yüzde 2 düşüşl kaydederken Hong Kong Hang Seng de teknoloji hisselerinin etkisiyle yüzde 2 geriledi.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinde gerileme sürse de Cuma günkü kazançlar büyük ölçüde korunuyor. 10 yıllık getiri iki baz puan yükselişle yüzde 1,45 seviyesinde.

100 milyar dolarlık hareket

Omikron ile yaşanan Cuma paniğinde yatırımcıların, Fed faiz artışına karşı koruma için tercih ettiği popüler bir ürün olan eurodolar kontratlarını büyük ölçüde terk ettikleri ortaya çıktı.

CME verilerine göre eurodolar vadeli piyasasında üç senelik süre zarfı içindeki açık pozisyon kontrat sayısı yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırıma denk gelecek şekilde 103.400 adet azaldı.

Panik öncesi Aralık 2022’de Fed’in yılın üçüncü faiz artışını yapacağı fiyatlanıyordu. Ancak cuma paniği ile Aralık 2022 vadeli eurodolar vadeli açık pozisyonu 62.801 adet azalarak bu aya ilişkin Fed faiz artışı beklentisinin söz konusu olmadığını ortaya koydu.

Cuma günü ABD devlet tahvillerinde yaşanan ralli bu yatırımcının kendisini güvene alması için tahvillere yöneldiğine işaret etti. Geçtiğimiz haftalarda Morgan Stanley ve Citigroup, Fed’in daha hızlı faiz artıracağını bekleyerek yatırımcılarına eurodolar vadeli kontratlarını önermişti.

Citigroup analistleri Haziran 2022-Haziran 2025, Morgan Stanley de Eylül 2022-Aralık 2023 vadeleri için getiri eğrisinin dikleşmesini öngören eurodolar vadeli kontratını tavsiye etmişti. İki vadede de getiri eğrisi cuma günü toplamda 11,5 baz puan düzleşmişti.

Altın fiyatları, yeni koronavirüs varyantı Omikronun yarattığı endişelerin yeniden piyasalarda odak haline gelmesiyle salı günü yükseldi. Gram altın ise dolar/TL’deki yükselişi takip etti.

Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşmanın bir gün önce yayımlanan metninde Omikron varyantının istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Amerikan vatandaşlarına panik yapmamaları çağrısında bulunurken ilaç firmalarının yeni varyant aşısı üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, piyasaların geçen hafta altının yükselmesine neden olan riskten kaçış havasını üzerinden attığını belirterek, “Eğer yeni koronavirüs varyantı daha fazla tedarik problemine yol açarsa, Fed enflasyonun kalıcı olacağına dair endişelerle varlık alımı azaltımı hızını artırabilir ve beklenenden daha erken bir faiz artırımı kararı alır. Bu da altın fiyatlarını olumsuz yönde etkileyecektir” dedi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftaya 1.850 dolar civarında başladıktan sonra hızlı bir şekilde 1.800 doların altına gerilemiş ve cuma gününe kadar bu seviyelerde yatay bir seyir izlemişti. Cuma günü yeni koronavirüs varyantı Omikronun piyasalarda yarattığı endişelerle 1.815 dolara kadar tırmanan ons altın, salı günü varyant endişelerinin yeniden artmasıyla 1.793 dolar civarında işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Geçen hafta dolar/TL’deki yükselişle 777 TL’ye kadar yükselerek rekor kıran gram altın, haftanın ikinci yarısında kurdaki gerilemeyle beraber 720 TL’nin altına düşmüştü. Gram altın, küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yatay seyirle haftaya 713 TL seviyesinde başladıktan sonra dolar kurundaki yükselişle 743 TL civarında bulunuyor.

Hedge fonlar uzun dolar pozisyonlarını art arda dördüncü haftada da azalttı. Böylece Nisan'daki çıkışlardan sonra hedge fonların dolar pozisyonlarındaki en uzun çıkış serisi gerçekleşmiş oldu.

Emtia Vadeli İşlemler Takas Komisyonu’nun (CFTC) verilerine göre, hedge fonlar Ekim ayı sonundan beri uzun dolar pozisyonlarını üçte bir oranında düşürdüler. Yeni koronavirüs varyantının Fed’in faiz artırım takvimini erteleyebileceğine dair endişelerle fonların uzun dolar pozisyonlarını daha da azaltabileceği düşünülüyor.

Powell: Omikron ekonomik riskleri ve enflasyon belirsizliğini artıracak

Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşmanın bir gün önce yayımlanan metninde Omikron varyantının istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtti

Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşmanın bir gün önce yayımlanan metnine göre, “Kovid-19 vakalarında son dönemde görülen artış ve Omikron varyantının ortaya çıkması, istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturdu ve enflasyona yönelik belirsizliği artırdı” dedi ve virüse yönelik artan endişelerin, insanların çalışma istekliliğini azaltacağını ve bunun da işgücü piyasasındaki iyileşmeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri aksaklıklarını yoğunlaştıracağını sözlerine ekledi.