Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, koronavirüsün yeni ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin ilk halka açık konuşmasında, bu varyantın merkez bankasının istikrarlı fiyatlar ve maksimum istihdam sağlama görevlerinin her iki tarafı için de risk oluşturduğunu söyledi.

Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşmanın bir gün önce yayımlanan metnine göre, “Kovid-19 vakalarında son dönemde görülen artış ve Omikron varyantının ortaya çıkması, istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturdu ve enflasyona yönelik belirsizliği artırdı” dedi ve virüse yönelik artan endişelerin, insanların çalışma istekliliğini azaltacağını ve bunun da işgücü piyasasındaki iyileşmeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri aksaklıklarını yoğunlaştıracağını sözlerine ekledi.

Powell, görece kısa konuşma metninde, belirli para politikası hareketlerine ya da diğer Fed yetkililerinin son konuşmalarında değindiği kilit bir konu olan varlık alımlarının azaltılma hızının değiştirilme olasılığına değinmedi.

Başkan Joe Biden tarafından bir hafta önce ikinci dönem için Fed Başkanlığı’na atanan Powell, Hazine Bakanı Janet Yellen ile birlikte, Salı günü yerel saat ile 10.00’da Senato Bankacılık Komitesi önüne çıkacak ve pandemi teşvikleri ile ilgili iki gün sürecek Kongre konuşmalarından ilkini gerçekleştirecek. Powell Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komisyonu’nda konuşacak.

Yellen ise, söz konusu Komisyon’da yapacağı konuşmanın metnine göre, Omikron varyantına ilişkin haberleri takip ettiğini, ancak bu noktada toparlanmanın güçlü kalacağına güvendiğini söyledi.

Yellen ayrıca Senato’ya Biden’ın Daha İyisini İnşa Et olarak adlandırılan sosyal harcamalar tasarısını onaylama çağrısında bulundu ve kanun yapıcıları ülkenin borç limitini kısa bir süre içinde artırmaları yolunda uyardı. Yellen daha önce Hazine’nin elindeki fonun muhtemelen 15 Aralık’tan sonra biteceğini kaydetmişti.

Yellen, borç limitine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Kongre’nin bu sorunun üzerine gitmesinin ne kadar kritik olduğu konusunu abartmayacağım. Eğer bunu çözmezsek, mevcut toparlanmamıza zarar vereceğiz” dedi.

Kovid-19’un yeni varyantının bulunması ekonomiye ilişkin yeni belirsizliklerin ortaya çıkmasına yol açtı. Tüm dünyada hükümetler seyahatlere ilişkin kısıtlamaları artırdı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Omikron varyantının enfeksiyonlarda yeni bir güçlü artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Powell, “Bu yılki güçlü istihdam artışına karşın, hem istihdam hem de işgücüne katılımda maksimum istihdama ulaşmak için alınması gereken mesafe var ve iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz” dedi ve işsizliğin Siyahiler ve Hispanikler’de “orantısız” düşmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.