Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin açıklamalarının ardından tahvil yatırımcıları mart ayında 25 baz puan yerine 50 baz puanlık bir faiz artışına gidilmesi yönündeki fiyatlamalarını artırırken, para piyasaları da ilk kez Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) temmuz ayına kadar 150 baz puan sıkılaştırma gerçekleştireceğini fiyatladı.

Fed’in faiz politikasına en hassas ABD 2 yıllık tahvil getirisi yüzde 5’i aşarak 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve böylece 1981’den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil getirisi ile farkını 1 yüzde puanın üzerine taşımış oldu.

Salı günü yüzde 1 yükseliş kaydeden Bloomberg Dolar Endeksi tırmanışını sürdürüyor. Emtia fiyatları da Powell’ın açıklamalarından etkilendi. Brent ve WTI ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde Salı günü sırasıyla yüzde 3,4 ve yüzde 3,6 ile ocak ayından bu yana en sert günlük düşüşlerini kaydetti.

Wall Street endeksleri sert düştü. S&P 500 yüzde 1,53, Nasdaq 100 yüzde 1,22 kayıpla günü tamamladı. Bu sabah vadeli işlemlerde negatif görünüm korunuyor. Asya’da endeksler Japon Nikkei 225 dışında ekside.

"Gerekirse daha fazla, daha hızlı"

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in ekonomik verilerin gerektirmesi durumunda faiz artırım hızını yükseltmeye ve faizi daha önce düşünülenden daha yüksek bir seviyeye çıkarmaya hazır olduğunu söyledi.

Salı günü ABD Senatosu Bankacılık Komitesi konuşması öncesi ifadeleri yayımlanan Powell “Enflasyonun son aylarda yumuşamasına rağmen yüzde 2 hedefine ulaşmak için uzun ve engebeli bir yolu kat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Powell, “Son ekonomik veriler beklenenden güçlü geldi. Bu da nihai faizin büyük ihtimal daha önce düşünülenden daha yüksek bir seviyede gerçekleşmesine işaret ediyor. Eğer verilerin bütünü daha hızlı faiz artışını gerektirirse bunu gerçekleştirmeye hazırız” diye konuştu.