Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senedi endeksleri Pazartesi gününü hafif yükselişle tamamladıktan sonra vadeli işlemlerde pozitif bölgede seyretmeye devam ediyor. Wall Street gelecek haftaki Fed kararı öncesinde Perşembe günü açıklanacak büyüme verilerini bekliyor.

Asya’da ise Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısından çıkan tablo Japon yeninin değer kaybetmesine neden olurken, Japon Nikkei 225 endeksi artıda. Çin’de hisse senetlerine yönelik istikrar fonu kurulacağına dair haber ilk aşamada hisseleri desteklese de bu uzun soluklu olmadı ve Çin CSI 300 düşüşe geçti. Hong Kong Hang Seng ise olumlu ayrıştı.

Bu arada, büyüme beklentileri ve politika reformları ile yatırımcıların gözdesi haline gelen Hindistan’da Borsa ilk kez Hong Kong’u geride bırakarak dünyanın dördüncü büyük hisse senedi piyasası oldu. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Hindistan borsalarında listelenen hisselerin toplam değeri pazartesi kapanışı itibarıyla 4,33 trilyon dolara ulaştı ve 4,29 trilyon dolardaki Hong Kong’u geride bıraktı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi kayıplarını üçüncü güne taşıdı ve yüzde 4,09’a geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi 1.235 seviyesinde yatay.

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi, tahminleri güncelledi

Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası ayarlarında değişikliğe gitmedi, ekonomik tahminlerini güncelledi. Bankanın negatif faiz oranı uygulamasının ne zaman sona ereceğine dair net bir ipucu sunmaması yenin zayıflamasına yol açtı.

Bloomberg anketindeki beklentilere paralel şekilde politika denge faizini eksi yüzde 0,1’de bırakan BOJ, getiri eğrisi parametrelerini de değiştirmedi. Banka nisan ayından itibaren başlayan mali yıl için enflasyon tahminini yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya düşürdü.

Aşağı yönlü güncellemeye rağmen bu beklenti, enflasyonun, Nisan 2022’den bu yana olduğu gibi, bir süre daha yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya devam etmesinin beklendiğine işaret etti. Yine de kararın ardından yatırımcıların negatif faiz uygulamasının bir süre daha devam edeceğini değerlendirmesiyle Japon yeni dolara karşı değer kaybetti ve dolar/yen bir ara yüzde 0,3 yükselişle 148,55’e kadar çıktı.

Yıl başında gerçekleşen büyük deprem ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın iktidar partisini sarsan fon skandalı BOJ’un 2007’den bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştirmesini zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor.