Küresel piyasalarda şahin Fed'in yankıları sürüyor
Fed toplantısının ardından para politikasına ilişkin beklentiler ve yumuşak iniş sayesinde çok hızlı bir gevşeme beklenmemesi, ABD bütçe açığı ve enflasyon endişeleri ABD tahvil getirilerini 10 yıldan uzun bir sürenin zirvesine taşıdı. BOJ para politikasında yakında değişikliğe gideceği sinyalini vermedi, yen geriledi.
Küresel piyasalarda Fed’in şahin bir şekilde “pas geçtiği” toplantısının etkileri hissedilmeye devam ediyor. Wall Street endeksleri günü kayıplarla tamamladı.
S&P 500 %1,64, Nasdaq 100 endeksi %1,84 düştü. ABD vadeli endeksleri artıda. Asya borsaları karışık. Japon Nikkei 225 BOJ toplantısı sonrası düşerken, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 %1,03 artıda. Çin hisselerinin olumlu ayrışmasında teknoloji sektörü öne çıktı. Hang Seng Teknoloji Endeksi %3’e yakın değer kazandı.
BOJ politika değişikliği sinyali vermedi, yen düştü
Japonya Merkez Bankası (BOJ) beklentilere paralel şekilde politika denge faizi veya 10 yıllık getiri hedefinde değişiklik yapmadı.
BOJ’un politika duruşunda ileriye dönük bir değişim sinyali vermemesi yakın zamanda faizlerin artmayacağı beklentisi yaratırken, Japon yeni değer kaybetti.
BOJ, Bloomberg’in anketine katılan 46 ekonomistin tamamı da politika denge faizi eksi %0,1 ile negatif bölgede bırakılacağını, getiri eğrisi kontrolü programının parametrelerini değiştirmeyeceğini öngörmüştü. BOJ ayrıca gerektiğinde, tereddüt etmeden teşviklerini artırma taahhüdünü de korudu. Japon yeni dolara karşı düşüşe geçerken, Japonya tahvilleri değer kazandı.
BOJ kararından kısa bir süre önce açıklanan veriler, taze gıda hariç tüketici fiyatlarının ağustos ayında yıllık bazda %3,1 ile temmuz ayı ile aynı düzeyde ancak Bloomberg beklentisinin biraz üzerinde gerçekleştiğini ortaya koydu. Enflasyon oranı bu veri ile BOJ hedefinin üzerindeki seyrini 17. aya taşımış oldu.
BOJ’un ultra gevşek para politikası, ABD-Japonya faiz farkı gibi faktörler yen üzerindeki baskının en büyük sebepleri. Ancak Bloomberg Ekonomisti Taro Kimura’ya göre Japon ekonomisi yeni desteklemek için faiz artırmaya hazır değil. “İç talep gücünü kaybediyor” diyen Kimura, “Ücret artışı bir miktar ilerleme sağladı ancak iş piyasasının gevşek olması nedeniyle istikrarsız” değerlendirmesini yaptı.