Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD teknoloji devlerinin bilançolarının yarattığı olumsuz atmosfer ABD hisse vadelileri ve Asya piyasalarında etkisini hissettiriyor.

Sabah saatleri itibarıyla Nasdaq 100 vadelilerinde günlük kayıp yüzde 1,5’i bulmuş durumda. S&P 500 vadelileri de yüzde 0,5 düşüşle ekside bir açılışa işaret ediyor.

Teknoloji sektörü kaynaklı satışlar Asya’ya da yansıyor. Bu hafta iyi performans gösteren Hong Kong Hang Seng teknoloji sektörü öncülüğünde gün içinde yüzde 2'ye yakın kayıp yaşadı. Çin CSI 300 de nagatif. Japonya ve Güney Kore endekslerinde ise ılımlı yükselişler var.

Fed kararıyla başlayan ve AMB kararıyla hızlanan tahvil rallisi Pasifik’e de yansımış durumda. Avustralya 10 yıllık getirisi 16 baz puan düşüşle yüzde 3,38 seviyesine geriledi. AMB kararı sonrası İtalya 10 yıllık getirisi 40 baz puan birden gerileyerek yüzde 3,90’a ulaşmış, getiride Mart 2020’den bu yana en yüksek düşüş yaşanmıştı.

Almanya 10 yıllık getiri de perşembe günü 20 baz puan düştü. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1.220 puanda. Dolar/TL 18,81 seviyesinden işlem görüyor.

Perşembe günü yüzde 1,9 ile Temmuz 2022’den bu yana en sert düşüşünü yaşayan spot altın yüzde 0,1 yükselişle 1.915 dolardan alıcı buluyor.

Teknoloji devlerinden kötü bilanço

ABD’de yüksek enflasyon ve ardından gelen parasal sıkılaştırmanın yarattığı talep daralması en çok teknoloji sektöründe hissediliyor.

Apple, Amazon ve Alphabet’in perşembe günü açıkladıkları bilançolara da cihaz, e-ticaret, bulut bilişim ve dijital reklam taleplerinde zayıflama emareleri yansıdı.

Apple’ın satışları Noel tatilinin de içinde bulunduğu çeyrekte yüzde 5,5 düşerek 117,2 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 121,1 milyar dolarlık analist beklentisinin altında kaldı. Son üç buçuk yılın ilk gelir düşüşünün yaşanmasında iPhone telefon ve Mac bilgisayarlara olan talepteki azalma etkili oldu.

Amazon’un ana iş kollarından online satışlar yüzde 2 düşerek 64,5 milyar dolarla analist beklentilerinin altında kaldı. Şirketin büyük ölçekli işten çıkarma hamlelerine karşın e-ticaret iş kolu beş çeyrek üst üste zarar açıkladı. Pandemide hızlanan Amazon Web Servces’in büyümesi de yavaşladı. Amazon CFO’su Brian Olsavsky önümüzdeki birkaç çeyrekte şirketin daha yavaş büyüme oranları görebileceğini belirtti.

Alphabet gelirleri de dijital reklam iştahının düşük olması sebebiyle dördüncü çeyrekte 63,1 milyar dolarla analist beklentileri yakalayamadı. Dijital reklama talebin yanı sıra Alphabet ABD’de tekel soruşturması ve ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının ana arama motoru iş kolunu tehdit etmesi gibi sorunlarla boğuşuyor. Üç şirketin hisseleri vadeli piyasada düşüş kaydetti. Bilanço sonuçlarının ardından Apple yüzde 5,6’ya kadar, Amazon yaklaşık yüzde 4, Alphabet yüzde 3’ün üzerinde geriledi.