Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar, büyük merkez bankalarında sıkı para politikaları gölgesinde bankacılık sisteminde yeni sorunlar ortaya çıkıp çıkmayacağı endişesiyle yeni bir haftaya başlıyor.

ABD’nin resesyona girme ihtimali ile bunun faizler için ne anlama geleceğini değerlendiren yatırımcılar bir yandan da komşusu Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceğini açıklayan Rusya eksenindeki jeopolitik gelişmeleri izliyor.

Geçen haftanın tamamında S&P 500 yüzde 1,4, Nasdaq 100 yüzde 2 yükseliş kaydetmişti. Yeni haftanın ilk işlem gününde bu iki endeks vadeli işlemlerde sırasıyla yüzde 0,50 ve yüzde 0,4 artıda. Euro Stoxx 50 endeksi de vadeli işlemlerde yüzde 1 artıda.

Asya’da endeksler ise karışık. Geçen haftanın tamamında yüzde 1,3 yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi bu sabah pozitif ve negatif bölgede gidip geldikten sonra yataya döndü.

Bloomberg Dolar Endeksi geçen hafta yüzde 0,8 düşüş kaydetti ve kayıplarını aralıksız ikinci haftaya taşıdı. Endeks bu sabah yüzde 0,1 ekside.

Putin’den Belarus’a nükleer silah

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Belarus’a taktik nükleer silahlar konuşlandırmaya hazırlandığını açıkladı.

Putin cumartesi günü devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Moskova’nın silahların kontrolünü Belarus’a devretmediğini ve hamlenin nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmalarını ihlal etmeyeceğini söyledi.

Putin, ABD’nin “taktik nükleer silahlarını müttefik ülkelerin topraklarında uzun süredir konuşlandırdığını” sözlerine ekledi. Rusya’nın silahları müttefikinin topraklarına ne zaman göndereceğini belirtmeyen Putin, nükleer savaş başlığı taşıyabilecek 10 uçağın Belarus’ta halihazırda hazırlandığını ve silahlar için depolama tesislerinin 1 Temmuz’a kadar tamamlanacağını söyledi.

Beyaz Saray’daki Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, “Kendi stratejik nükleer duruşumuzu ayarlamak için herhangi bir neden veya Rusya’nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir işaret görmedik” açıklamasını yaptı.

Watson, “NATO ittifakının toplu savunmasına bağlı kalmaya devam ediyoruz” dedi. Savaş Araştırmaları Enstitüsü nükleer silah kullanımı riskini düşük olarak değerlendirirken, Ukrayna Moskova’nın eylemleri hakkında bir BM Güvenlik Konseyi toplantısı talep etti.