Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yatırımcılar haftaya yaklaşan Fed faiz kararı ve Evergrande’nin borç krizi endişeleriyle birlikte düşük risk iştahıyla başlıyor.

Hong Kong Hang Seng endeksi, sert kayıplarla Asya hisselerini aşağı çekti. Demir cevherinin ton başına 100 doların altına gerilemesi Avustralya varlıklarına satış dalgası getirirken, Avustralya S&P/ASX 200 endeksi de geriledi. Bugün Japonya ve anakara Çin’de piyasalar kapalı olacak.

Cuma günü bir ayın en sert düşüşünü yaşayarak 50 günlük hareketli ortalamasının altına gerileyen S&P 500’de vadeliler bu sabah da sert geriliyor. Düşük risk iştahı ile Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselişte. Neredeyse tüm gelişmekte olan para birimleri dolara karşı değer kaybetti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puan artışla yüzde 1,36’ya yükseldi. Brent petrol yüzde 0,7 düşüşle 75 doların altında. Altının onsu yüzde 0,4 düşüşle 1747 dolar seviyesinde.

Evergrande'de sular durulmuyor

Çin emlak devi Evergrande’nin finansal sistemi tehdit eden borç krizinde bu hafta önemli bir viraj alınacak. 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan Evergrande’nin iki bonosu için perşembe günü faiz ödemesi yapması gerekiyor.

Halihazırda banka kredi geri ödemelerinde geri düşen emlak devinin işlem gören tahvil ve bonolarının da değeri giderek düşüyor. Evergrande’nin bir bonosu, işlemlerde ihraç fiyatının yüzde 30’una kadar gerileyerek güçlü iflas riskine işaret etti.

Çin Cuma günü finansal sisteme 14 milyar dolarlık kısa vadeli nakit sürse de Evergrande borç riskinin yayılma endişesi piyasalarda hakim. Evergrande hisseleri Hong Kong’da yüzde 19 gerileyerek Pazartesi gününü tarihi dip seviyeden kapatma yolunda. Çin emlak firmalarının hisseleri Evergrande ile birlikte düşerken yatırım yapılabilir notun altındaki dolar cinsi özel sektör tahvil endeksinde getiri yüzde 14 ile son 10 yılın zirvesine ulaştı.