Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Tahvil getirileri küresel hisse senedi piyasalarındaki risk algısını değiştirirken hisse senedi piyasalarındaki zayıf görünüm haftanın son işlem gününde de devam etti.

ABD tahvil getirilerinde yaşanan hızlı yükseliş, Perşembe günü Wall Street Borsalarında sert düşüşler yaşanmasına neden oldu. Dow Jones yüzde 1,75, S&P 500 yüzde 2,45, Nasdaq da yüzde 3,52 düştü. Yeni işlem gününde vadeli işlemlerde zayıf görünüm sürerken, Asya borsaları da yüzde 2’yi aşan oranlarda geriledi. Japonya’da 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi 2016 başından bu yana gördüğü en yüksek seviyelerde seyrederken, Avustralya tahvilleri kayıplarının büyük bölümünü telafi etti. Perşembe tahvil faizlerindeki yükselişle yüzde 0,64 oranında yükselen Bloomberg Dolar Endeksi haftanın son işlem gününe yatay girdi.

Ekonomide aşırı ısınma fiyatlaması

Powell ve diğer Fed yetkilileri sıkılaştırmanın yakın zamanda gerçekleşmeyeceğine dair mesajlar verse de, piyasalar ekonominin aşırı hızlı ısındığını fiyatlamaya başladı. ABD’de Perşembe günü açıklanan dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi veriler ekonomide toparlanmaya işaret ederken, ülkede gerçekleştirilen 7 yıllık tahvil ihalesine düşük talep gelmesi getirilerdeki yükselişte etkili oldu.

Türev piyasası işlemcileri sıradaki ilk Fed faiz artırımı için tahminlerini 2024 başından 2023 başına çektiler. ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi Perşembe günü yüzde 1,6085 ile Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bu tahvillerin getirisi 2016 yılından bu yana en yüksek aylık yükselişini yaşamaya hazırlanıyor.

ABD tahvil faizlerinin yükselmesiyle konut sahiplerinin aldıkları konut kredilerini refinanse etme isteği azalırken, ipoteğe dayalı tahvil yatırımcılarının ödemelerini almaları için beklemeleri gereken süre de uzuyor. Bu yatırımcılar da bunun üzerine ya uzun vadeli tahvillerini ellerinden çıkarıyor ya da türev pozisyonlarını güncelliyor. Böylece faizlerdeki yükseliş de iyice hız kazanıyor.

Fed yetkilileri yatıştırmaya çabaladı, olmadı

Perşembe günü yaşanan tahvil getirilerindeki yükseliş hareketi öncesinde Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, piyasaların “ABD ekonomisi için daha olumlu bir görünümü fiyatladığı” ve “Fed’in yüzde 2 seviyesindeki enflasyon hedefi için kredibilite gördüğü” yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Clarida, Fed’in aylık 120 miyar dolarlık varlık alımlarını bu yıl devam ettireceğini öngördü.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise istihdam piyasasındaki zayıflığa işaret ederek para politikasının genişlemeci kalmasının önemine işaret etti ve “Fed’in hedefinin tam istihdam olduğunu hatırlatayım” diye konuştu.

New York Fed Başkanı John Williams da enflasyonun bir süre daha baskı altında kalacağını, yükselen tahvil getirilerinin “muhtemelen iyiye işaret olduğunu” söyledi.

Amundi Asset Management portföy yöneticisi John Carey’e göre ekonomi halihazırda toparlanıyor ve çok sayıda yatırımcı teklif edilen 1,9 trilyon dolarlık yeni ABD teşvik paketinin gerekenden büyük olduğunu düşünüyor.

ABD teşvik paketi teklifi gerekenden büyük. Ateşe çok fazla kömür koyarsanız alevler çok yoğun hale gelir. İnsanlar Fed’in faizleri olduğu seviyelerde tutamayacağından endişe etmeye başlar Amundi Asset Management P0ortföy Yöneticisi John Carey

Biden’ın teşvik paketinde oylama bekleniyor

ABD Temsilciler Meclisi’nin, Başkan Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi için ilk oylamayı gerçekleştirmesi bekleniyor. Paketin 14 Mart’a kadar geçmesi hedefleniyor. Söz konusu pakette, ABD’de asgari ücretin saatte 15 dolara yükseltilmesi öngörülüyordu. Demokratlar bu maddeyi, Senato’da basit çoğunluğun yeterli olmasını sağlayan özel bir bütçe aracı ile geçirmeyi hedefliyordu. Ancak Senato Parlamenteri Elizabeth MacDonough teklifteki bu maddenin söz konusu aracın kullanması için gereken şartları sağlamadığını tespit etti. Bu nedenle söz konusu maddenin çok yüksek bir ihtimalle paketten çıkarılması gerekecek.