Türk Lirası'nda tahvil dalgalanması sürüyor
Türk Lirası dolar karşısında yükselen tahvil getirilerinin risk iştahını bozmasıyla gerileme kaydetti. Dolar/TL kuru Ağustos 2018'den bu yana en hızlı haftalık yükselişe yöneldi
Türk Lirası'nda küresel piyasalarda görülen risk iştahındaki düşüşle gerçekleşen satış baskısı yeni işlem gününde de kendisini hissettirdi.
Güne 7,35 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru 7,47 seviyesinin de üzerini test etti. Kurda takip eden bölümde gevşeme gerçekleşti.
Türkiye'nin risk primi 300 baz puanı aşarken, gösterge tahvil faizi de yüzde 15,08'i aştı.
Türk Lirası ile birlikte diğer gelişmekte olan para birimlerindeki satış baskısı da devam etti. Günün ilk işlemlerinde dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi Güney Kore wonu oldu. Wonu Endonezya rupisi ve Hint rupisi takip etti.
Gerçek kişilerin döviz mevduatları arttı
Türkiye'de döviz talebi açısından son dönemde gündemin ilk sıralarında yer alan dolarizasyon konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı pariteden arındırılmış döviz mevduatları verileri gerçek kişilerin geçen hafta döviz mevduatlarının arttığına işaret etti.
Stok verilerde gerçek kişilerin döviz mevduatlarında 685 milyon dolarlık düşüş görülürken, pariteden arındırıldığında bu kategorideki döviz mevduatlarının 19 Şubat haftasında 142 milyon dolar arttığı görüldü.
TCMB'nin brüt rezervleri arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri 19 Şubat haftası itibariyle 94,1 milyar dolara geriledi. Brüt rezervler ise 53,9 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Aynı hafta itibariyle altın rezervleri 40,2 milyar dolara geriledi.
19 Şubat haftası itibariyle TCMB kurlarına göre yapılan hesaplamaya göre net rezervler ise 1,23 milyar dolar azalarak 12,14 milyar dolar olarak kaydedildi.