Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar tahvil getirileri gündemi açısından kritik bir güne uyandı.

Wall Street’de önceki gün “değerleme rotasyonu” ile sert düşen teknoloji hisseleri Salı günü ABD 10 yıllık tahvil getirisinde yaşanan geri çekilmeyle yeniden tırmanışa geçerken, Nasdaq 100 endeksi yüzde 4’e yakın yükseldi.

Bu, endekste Kasım ayından bu yana görülen en büyük günlük artış oldu. Büyük bir hacklenme operasyonunda güvenlik kameralarına ulaşıldığının bildirilmesi öncesinde Tesla hissesi yüzde 20 oranında değer kazandı. Günü yüzde 1,42 yükselişle tamamlayan S&P 500’de ise sadece iki sektörde satış gözlendi: finans ve enerji.

İlgili haber

Hackerler Tesla'nın kameralarına erişti

Çin'de Milli Takım müdahalesi

Wall Street endeksleri ilk işlemlerde düşerken, Asya endeksleri Çin Borsası öncülüğünde genel olarak pozitif bir görünüm hakim. Çin’de 'Milli Takım' olarak bilinen devlet destekli fonların alıma geçerek piyasalara müdahale etmesine rağmen CSI 300 endeksi Salı gününü yüzde 2’nin üzerinde kayıpla tamamlamıştı. Endeks, sadece 14 günde Şubat ayında gördüğü 13 yıllık zirve seviyesinden yüzde 14 aşağı geldi.

Piyasanın odağında ABD ihaleleri ve TÜFE var

Küresel piyasaların odağındaki ABD tahvil getirileri açısından gündemde iki önemli gelişme öne çıkıyor.

Son dönemde getirilerde görülen yükselişte ekonominin toparlanmasıyla enflasyonun tırmanışa geçeceği, Fed’in de tahvil alım hızını yavaşlatabileceği endişeleri etkili olurken; Şubat ayına ait ABD tüketici enflasyonu verileri açıklanacak. Bloomberg anketine göre tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 1,7 artması tahmin ediliyor.

Kritik öneme sahip bir diğer gelişme de ülkede gerçekleştirilecek 10 ve 30 yıllık tahvil ihaleleri olacak. Geçen ay ABD’de 7 yıl vadeli tahvil ihalesine düşük talep gelmesinin ardından, küresel piyasalarda dalgalanma yaşanmıştı. Bu nedenle bu haftaki ihalelere gelecek talebin piyasaların yönü açısından belirleyici olması bekleniyor. ABD Hazinesi bu hafta toplamda 120 milyar dolarlık borçlanma planlıyor. Bunun 58 milyar dolarlık kısmı Salı gerçekleştirildi. 3 yıllık tahvil ihalesinde teklif/karşılama oranı Haziran 2018’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşerek, güçlü bir talebe işaret etti.

38 milyar dolarlık ihale öncesinde ABD 10 yıllık tahvilleri son beş işlem gününde Salı gününde ilk kez değer kazanırken, yeni işlem gününde yine yükselişe geçti. Planlanan 24 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil ihalesi öncesinde ise söz konusu vadeli tahvillerin getirisi dünkü 8 baz puanlık düşüşün ardından hafif yükselişte, yüzde 2,2471 seviyesinde.