Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yükselen enflasyon, son 10 yılın önemli kısmında istikrarlı bir şekilde bankanın yüzde 2 olan kendi hedefinin ve enflasyon tahminlerinin altında seyretmesine kaşın, AMB için göreceli olarak yeni bir zemin ve bankanın faiz ve varlık alımlarına ilişkin kararlarını belirlemede temel faktör haline geliyor.

Ancak AMB yönetim konseyinin Perşembe günkü toplantıda politikasını değiştirmesi beklenmiyor. Bunun yerine, dikkatler temel olarak Lagarde’ın toplantı sonrası enflasyon görünümüne ve bunun faiz artırımına gidildiğinde ne anlama geldiğine ilişkin söyleyeceklerinde odaklanacak.

Lagarde geçen ay AMB’nin halen faiz artırımlarından “oldukça uzak” olduğunu söylemişti. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, AMB Başkanı’nın bu hafta merkez bankasının “tetikte” olduğunu söylerken, aynı zamanda halen fiyatlarda son dönemde görülen güçlü artışların gelecek yıl etkisini kaybetmesini beklediğini vurgulamasını öngörüyor.

Euro Bölgesi'nde enflasyon, tedarik zinciri sorunları ve artan enerji fiyatlarının etkisi ile Eylül ayında yüzde 3,4 seviyesine ulaştı ve Ekim ayında 13 yılın zirvesi olan yüzde 3,7 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Enflasyonun hedefin oldukça üzerinde seyretmesine karşın, AMB’nin sabırlı duruşu, her ikisi de para politikasının sıkılaştırılması yönünde adım atacaklarını işaret eden İngiltere Merkez Bankası ve Fed’den ayrılıyor.

Ancak yatırımcılar, AMB’nin gösterge faizi 2022’nin sonunda artırmaya başlayabileceği beklentisini fiyatlıyor. Bu beklentiler, Almanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizinin Ağustos ayındaki seviyesi olan eksi yüzde 0,78’den Pazartesi günü eksi yüzde 0,66 seviyesine yükselmesine destek oldu.