Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Libya'nın en büyük petrol sahasında üretim, Halife Hafter'e ait silahlı güçlerin boru hattını kapatmasının ardından durma noktasına geldi. Böylelikle, Almanya'nın Berlin kentinde OPEC üyesi Libya'daki iç savaşı durdurmaya yönelik konferansa rağmen bu ülkede arz kısıntıları artarak devam ediyor.

National Oil Corporation'ın sözcüsünün açıklamalarına göre, ülkenin günlük petrol üretimi depolama tankları bir kez tam dolduktan sonra günlük 72.000 varille sınırlandırılacak. Libya'da Cumartesi günü itibariyle günlük petrol üretimi 1.2 milyon varil seviyesindeydi. Bu, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ağustos 2011'den bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Küresel petrol fiyatları Pazartesi günü Asya seansında, Irak'ta petrol üretiminin bir kısmının durmasının ardından Libya'daki arz aksaklıkları sonrası piyasanın temel üretim bölgelerindeki jeopolitik risklere karşı kırılganlığına ilişkin endişeleri güçlenmesi sonrası sıçrama yaptı.

Ülkede petrol üretiminin kalan kısmı Wafa petrol sahası ve kıyı petrol üretim sahalarından gerçekleştirilecek. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, günlük 300,000 varil üretim yapabilen Sharara sahası, tankların doldurulmasının ardından üretimi durdurcacak.

Devlete ait National Oil Corp.'un Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre, üretimdeki sert düşüş, Halife Hafter'e bağlı güçlerin kendi kontrolleri altındaki limanlardan petrol ihracını durdurması ile başladı. Şirket, Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip olduğu düşünülen Libya'ya kontratları yerine getirmeyi yasal olarak askıya alma imkanı tanıyan "mücbir sebep" ilanında bulundu.