Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları Londra'da, Irak ve Libya'daki arz aksaklarının piyasanın temel üretim bölgelerindeki jeopolitik risklere karşı kırılganlığına ilişkin endişeleri güçlendirmesi sonrası tekrar varil başına 65 doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları Londra ve New York'ta yüzde 1.7'den fazla yükseldi. Irak Pazar günü petrol sahalarından birinde üretimi geçici olarak durdurdu ve OPEC'in ikinci en büyük üreticisi olan bu ülkede, olayların şiddetlenmesinin ardından, diğer bir petrol bölgesinde de arzın durma tehlikesi bulunuyor. Libya'da National Oil Corp., Halife Hafter'in kontrolü altındaki limanlardan petrol ihracatını durdurmasının ardından "mücbir sebep" ilan etti.

İki önemli petrol üreticisinden kaynaklanan bu çifte tehlike, petrol piyasalarının yeni yıla dramatik bir başlangıç yapmaları ve bu seyirlerini sürdürmeleri ile birlikte, dikkatlerin tekrar arz risklerine yönelmesine yol açtı. Brent petrolü, ABD'nin üst düzey İranlı bir generali öldürmesinin Orta Doğu'dan petrol ihracı için tehlike oluşturacağına ilişkin ilk korkuların yerini küresel anlamda yeterli arz olduğu yolundaki güvene bırakması ile birlikte 8 dolarlık bir bantta dalgalandı.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Petrol fiyatlarındaki yükseliş, Libya'ya ilişkin haberlere yönelik makul bir tepki ve piyasanın kırılgan halinin bir yansıması, ancak Irak'ta üretimin geçici olarak durdurulması daha önemli," dedi ve Batı Teksas petrolünde (WTI) 60 dolar seviyesinin "oldukça güçlü bir direnci" işaret ettiğini sözlerine ekledi.

WTI vadelileri Nymex piyasasında 1.9 dolar ya da yüzde 2 yükselerek varil başına 59.73 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur sati ile 13:30'da 58.22 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 0.9 düştü.

Brent petrolü 1.15 dolar ya da yüzde 1.8 yükselerek 66 dolara kadar yükseldikten sonra 65.69 dolara geldi.