Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

TİAD Başkanı Fatih Varlık, 29 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, takım tezgâhları başta olmak üzere birçok makine için Gümrük Vergisi yatırım teşvikinin kapsamdan çıkarılması hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı

Varlık, makinede gümrük muafiyetinin kalkmasının yatırım maliyetlerini artıracağını ve rekabet gücü azalacağını söylediği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Birçok sanayicimiz, maliyetlerin yükselmesi sebebiyle gümrük vergisinden oluşan etki dolayısıyla, dünyadaki rakiplerine göre özellikle, Doğu Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerindeki büyük rekabet karşısında üretim ve rekabet güçlerini kaybedecekler.

Türkiye'de makine ticaretinin yarısı leasing firmalarıyla yapılıyor. Yatırımların büyük kısmı Döviz endeksli, maliyetler olumsuz etkileniyor. Gümrük vergisinin destek kapsamından çıkarılmasının negatif etkileri olacak.”

“Türkiye'de 1,5 milyar dolarlık makine yatırımı gerçekleşebilir"

2020 yılının makine sektörü için pozitif bir yıl olduğunu ve Türkiye'de üretim performansının yatırım ihtiyaçlarını artırdığını dile getiren Varlık, “Türkiye pazarında 1,5 milyar doların üzerinde makine yatırımı gerçekleşecek gibi gözüküyor.” dedi.

Varlık değerlendirmesinde, otomotiv sektörünün en önemli sektörlerin başında geldiğini ve havacılık sektörünün pandemiden dolayı olumsuz etkilenmesi sebebiyle üretimlerin azaldığını söyledi.