Advertisement
HABERLER ABONE OL

Açıklanan teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, açıklanan teklifin yetersiz kaldığını dile getirdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplantı çıkıyı yaptığı değerlendirmede, hükümet tarafından açıklanan yeni teklifin, kamu çalışanlarının önerilerinin anlaşılmadığın ortaya koyduğunu belirterek, "Teklif gözden geçirilmeli" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yeni teklif 2024 ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10 oldu. 2025 için ise teklif ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için ise yüzde 5 olarak açıklandı.

Hükümetin süreçteki ilk teklifi 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 olarak açıklanmıştı. Memur tarafı ilk teklifin yetersiz olduğunu belirtmiş, teklifin revize edilmesini istemişti.

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

"Bu rakamları biz müzakere edilebilir dahi görmüyoruz"

Öte yandan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu İşveren Heyetinin sunduğu yeni zam teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, piyasayı dikkate alan, çalışanları ve emeklileri insanca yaşayabilecekleri bir ücrete kavuşturacak teklifle toplu sözleşme masasına gelinmesini beklediklerini bildirdi.

Kahveci, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Kamu İşveren Heyetinin ikinci teklifini sunduğu toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Işıkhan'ın, konfederasyonların taleplerinden bazılarına yönelik yapılacağını açıkladığı çalışmalara değinen Kahveci, ancak bunların dışında talep ettikleri kira yardımı, aile ve çocuk yardımı gibi sosyal yardımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunmadığını ifade etti.

Işıkhan'ın aktardığı çalışmaların, kamu çalışanlarının ekonomik sıkıntılarını çözecek öneriler olmadığını ifade eden Kahveci, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla önümüzde süre var. 22 Ağustos'a kadar müzakereler devam ediyor, kanun gereği. Ondan sonra hakem heyeti devreye girecek. Kamu İşveren Heyetinden, Türkiye'deki piyasada yaşadığımız sıkıntıları, ekonomik göstergeleri dikkate alarak çalışanlarımızı ve emeklileri insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturacak teklifi tekraren toplu sözleşme masasına getirmesini bekliyoruz. İnşallah bu rakamlar tekrar revize edilir, müzakere edilecek bir rakamla gelinir. Dolayısıyla bu rakamları biz müzakere edilebilir dahi görmüyoruz."