Advertisement
HABERLER ABONE OL

Döviz piyasasına doğrudan müdahale eden ve BOTAŞ'a rekor düzeyde döviz satışı yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervleri geçen hafta gerileme kaydetti.

TCMB verilerine göre 3 Aralık haftasında brüt rezervler 124,1 milyar dolara düştü. Bir önceki hafta bu rakam 126,4 milyar dolar olmuştu.

Net rezervler de 22,5 milyar dolar seviyesine geriledi. Bir önceki hafta TCMB'nin net rezervleri 24,7 milyar dolar olmuştu.

Swap hariç net rezervlerde de düşüş kaydedildi. Buna göre 3 Aralık'ta swap hariç net rezerv eksi 37,9 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 36,2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

TCMB 2014'ten sonra ilk kez döviz müdahalesi yapmıştı

TCMB 1 Aralık tarihinde döviz piyasalarına müdahale ettiğini açıklamıştı. 3 Aralık'ta da ikinci döviz müdahalesi gerçekleşmişti.

Bloomberg HT'ye konuşan kaynaklar, ilk müdahalede 1 milyar dolar, ikinci müdahalede ise 300 milyon dolarlık satış yapıldığını belirtmişti.

Bunun yanında TCMB'nin BOTAŞ'a yaptığı döviz satışlarındaki rekor seviyeler de dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kasım ayında BOTAŞ’a rekor seviyede 2,2 milyar dolarlık Döviz sattı.

TCMB 2021 yılında BOTAŞ’a sadece Haziran’da 269 milyon dolarlık ve Ekim’de 258 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti.

Yabancıların, swap piyasalarında TL varlıklarını satma eğilimi geçen hafta da devam etti. Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 2 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolara geriledi. Son 13 haftada yaşanan çıkış 10,6 milyar dolara ulaştı. 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Yabancının hisse satışı 8 ayın zirvesinde

Yabancı yatırımcı geçen hafta 162 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken 12 milyon dolarlık tahvil satışı yaptı. Kasım ayının büyük bir bölümünde hisse senedi piyasasında alıcı konumunda olan yabancı yatırımcı, Aralığın ilk haftasında Nisan ayından beri en büyük hisse satışını gerçekleştirmiş oldu.

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının payı rekor seviyeye yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 3 Mart haftası itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1,1 milyar düşüşle 230,9 milyar dolar oldu.

Döviz mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 62,2 ile rekor seviyeye yükseldi. Son olarak 2001 yılı Ekim ayında döviz mevduatlarının payı yüzde 61,5 seviyesini görmüştü.

TCMB verilerine göre 3 Aralık haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatları 707 milyon dolar düşüşle 142 milyar dolar oldu. Tüzellerin döviz mevduatlarındaki düşüş ise 397 milyon dolar oldu.

Parite etkisinden arındırılmış veriye bakıldığında ise toplam döviz mevduatlarındaki düşüşün 667 milyon dolar olduğu görüldü. Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında bu veri setine göre 228 milyon düşüş yaşanırken, tüzel kişilerde ise 440 milyon dolarlık gerileme görüldü.

Fitch Ratings, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indirmesinin ya da alışılmadık önlemler almasının makroekonomik istikrar için risk yarattığını söyledi. 2023 seçimlerine giderken Türkiye’yi takip edeceklerini belirten kurum, seçimlerin politika yapımını ve siyasi ortamı nasıl etkileyeceğini gözlemleyeceklerini söyledi.

Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımı da dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerin faiz artırımlarına başlamasının belirli pozisyonlara sahip ülkeler üzerinde baskı oluşturabileceğini belirten Fitch Ratings, bu faiz artırımlarına karşı Türkiye’nin bölgedeki en kırılgan ülke olduğunu dile getirdi.

Enflasyon yükselirken faiz indirimlerinin devam etmesinin para politikasının kredibilitesini düşürdüğünü ve Türk lirasını baskıladığını belirten kurum, Türkiye’nin son yıllarda birçok kur şoku atlattığını ve bir tane daha şokun yakında gerçekleşebileceğini vurguladı.

Barclays ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda Türkiye’nin 2018’e kıyasla kur şoklarına karşı daha hazırlıklı olduğunu fakat o zamandan bu yana tüm metriklerin de iyileşme göstermediğini belirtti.

Enflasyonun gelecek aylarda keskin bir şekilde yüzde 30’a yükselmesini bekleyen ekonomistler, dolarizasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerini de belirtti. Dolar/TL’nin 2021 sonunda 14,50 olmasını bekleyen Barclays, 2022’nin ortasından itibaren ise dolar kurunun 16’ya ulaşmasını bekliyor.

Aralık ayındaki Türkiye cumhuriyet Merkez Bankası toplantısında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirten banka, Ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim daha olacağını düşünüyor. Barclays, TCMB’nin düşük faiz söyleminin tam olarak hangi rakama işaret ettiğinin de belirsiz olduğunu ama tüm planlanan faiz indirimlerini gelecek iki toplantıda gerçekleştireceğini vurguladı.

Credit Suisse'in TCMB raporu

Credit Suisse analistleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama olasılığının arttığını söylediğini belirtti.

Raporda, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman'ın Para Politikası Kurulu’nun faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine yönelik kararını 16 Aralık’ta vereceğini söylediği fakat Başkan Kavcıoğlu'nun araya girerek “16 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı” dediği belirtildi.