Merkez Bankası enflasyon tahminini yukarı çekti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etti. Buna göre önceki raporda yüzde 9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12,2 seviyesine çıkarıldı. 2022 beklentisi de yarım puan artışla yüzde 7,5 oldu. 2021 yılına ilişkin gıda enflasyon beklentisi yüzde 11,5'ten yüzde 13'e yükseltildi. TCMB Başkanı olarak ilk rapor sunumunu gerçekleştiren Şahap Kavcıoğlu politika faizinin, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği yönünde daha önce verdiği mesajları bu toplantıda da vurguladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda bir önceki raporda yüzde 9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12,2'ye çıkardı. Mart ayında başkanlık görevine gelen Şahap Kavcıoğlu ilk enflasyon raporu sunumunda daha önceki metinlerdeki enflasyonun üzerinde politika faizi mesajlarını yeniden vurguladı.
Kavcıoğlu baz senaryolarına göre Nisan'da enflasyonun zirve yapacağını, sonrasında ise enflasyonda aşağı yönlü hareket olacağını belirtti.
Soru-cevap bölümünde Kavcıoğlu para politikası ve rezervlere yönelik açıklamalarda da bulundu. Kavcıoğlu, rezervlerin çeşitlendirilecek güçlendirileceğini ifade ederken, rezerv politikasının önceki başkan Naci Ağbal tarafından canlı yayında duyurulan Para ve Kur Politikası metnindeki çerçeveye bağlı kalınacağını ifade etti.
Enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edildi
Yılın ikinci Enflasyon Raporu’nun sunumunu gerçekleştiren Kavcıoğlu, petrol ve gıda fiyatları varsayımlarının yukarı yönlü olarak revize edildiğini bildirdi.
Buna göre 2021 gıda enflasyonu tahmini yüzde 11,5’ten yüzde 13’e yükseltildi. 2021 ham petrol fiyatı tahmini de 54,4 dolardan 64,4 dolara çıkarıldı.
"'İlave sıkılaştırma' ifadesine bu kadar önem atfedilmesine şaşırıyorum"
Kavcıoğlu, Nisan Para Politikası Kurulu karar metninden 'gerekirse ilave parasal sıkılaştırmaya gidileceği' yönündeki ifadenin çıkarılmasına yönelik bir soru üzerine “Bu konuya çok önem atfedilmesine şaşırıyorum” dedi ve “Sıkı duruşumuzda herhangi bir değişiklik yok” diye ekledi. Kavcıoğlu bu yönde daha önceki verdiği mesajlarla paralel olarak, "Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir” ifadelerini kullandı.
Kavcıoğlu, “Temel varsayımlarımız ve kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde, politika faizinin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
"Enflasyon üzerindeki riskler canlı"
Küresel ve yurt içi makroekonomik görünüm çerçevesinde enflasyon üzerindeki talep ve maliyet yönlü etkilerin önemini koruduğunu belirten Kavcıoğlu, enflasyon beklentilerindeki mevcut seviyelerin fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerindeki riskleri canlı tuttuğunu söyledi. Kavcıoğlu, "Mevcut görünüm, enflasyon beklentilerinde ve enflasyon eğiliminde kalıcı düşüşe işaret eden göstergeler oluşana kadar sıkı parasal duruşun büyük bir kararlılık ve sabırla sürdürülmesini gerektiriyor." ifadelerini kullandı.