Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Perşembe günü Eylül ayı politika toplantısından çıkacak kararları açıklayacak. Bloomberg anketine katılan 31 analistin sadece üçü bir hafta vadeli repo faizinde artırıma gidileceğini düşünüyor.

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. ve diğer dört kurumun analistleri Merkez Bankası'nın en yüksek faiz oranı olan geç likidite penceresi faizinde 25 baz puan ile 100 baz puan arasında bir artırım olacağını düşünüyor.

Bloomberg News'in konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, böyle bir adım mümkün olmakla birlikte, TCMB büyük bir ihtimalle koridorun üst sınırında bir artışa gitmeyebilir ve banka için seçenekler ya gösterge faizin doğrudan artırılması ya da tüm borçlanma maliyetlerinin sabit tutulması olabilir.

Mevcut yapıda gecelik faiz ve geç likidite penceresi haftalık repo faizinin sırasıyla 150 ve 300 bp üzerinde bulunuyor.

Londra'da TD Securities gelişen piyasalar araştırma biriminin yöneticisi Cristian Maggio, "Faizler ihtiyaç duyulduğu sürece yükselmeli ve orada kalmalı. Gecelik borç verme ve geç likidite penceresi faiziyle gizli sıkılaştırma bu amaca uygun değil." dedi.

Haftalarca süren gizli politika sıkılaştırmasının kurdaki zayıflığı kontrol altına almada fazla etkili olmamasının ardından bankanın kararı lira için belirleyici olabilir.

Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyeti Salı günü yüzde 10.61 seviyesinde gerçekleşti. Fonlama maliyeti Temmuz ortasında yüzde 7.34 idi.