'Mevzuattaki düzenlemelerle Türkiye'den birden fazla fintech unicorn'u çıkar'
Türkiye'nin finansal teknolojiler alnında ilk unicorn'u olma hedefinde olduklarını belirten Turk Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Can Yılmaz, "Mevzuattaki düzenlemelerle Türkiye'den birden fazla fintech unicorn'u çıkar" dedi.
Turk Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Can Yılmaz, finansal teknolojiler alanında Türkiye'nin ilk unicorn'u (1 milyar dolar ve üzeri değere ulaşan start-up) olma hedefinde olduklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Yılmaz, "Türk Lirası ile işlem yaptığımız Türkiye'de, dolar bazında bir hedefi yakalamak biraz daha zor oluyor. Ama biz bu hedefin peşindeyiz ve er ya da geç bu hedefi yakalayacağız" dedi. Mevzuattaki gelişmelerle Türkiye'den daha fazla unicorn çıkacağına inandığını ifade eden Yılmaz, "Merkez Bankası'nın sektör ile ilgili en son yaptığı düzenlemelerin ardından Koronavirüs salgınının araya girdi ve daha fazlası yapılamadı. Ama büyük ihtimalle düzenlemeler tarafında daha fazla gelişme olacak ve bu düzenlemelerin hepimizin önünü açacak" diye konuştu. Sektöre bakış anlamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın vizyonunun küresel örneklerle aynı olduğunu ve bakışlarında PSD2'ye (Ödeme Hizmetleri Direktifi 2) uygun şekilde genişleme olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Yılmaz, bu genişlemenin elektronik para ve ödeme hizmetleri sektörünün önünü çok açacağını söyledi.
'UZAKTAN KİMLİK DOĞRULAMA DÜZENLENMESİ GEREKEN BİR KONU'
Bu noktada bir çok yurtdışı örnekten farklı olarak bazı düzenlenmesi gereken alanlar olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Örneğin video kimlik doğrulama bizde hala geçerli değil. Bu konu sektör için giderilmesi ve değiştirilmesi gereken bir sorun. Düşünün ki, elektronik para şirketisiniz, bütün yaptığınız işler dijital ortamda ama ıslak imzalı bir sözleşme ile kullanıcıyı başlatabiliyorsunuz. Sektörde önümüzdeki günlerde kurulacak olan birlikle birlikte ve yapılacak olan düzenlemelerle bir değil, birden fazla unicorn çıkacağını düşünüyorum" dedi.
'İNGİLTERE VE ABD'DE ŞİRKET KURDUK'
Yaklaşık iki yıl önce İngiltere'de şirket kurduklarını,son dönemde de burada çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Yılmaz, ABD'de de şirket kurulumunu tamamladıklarını söyledi. Param Türkiye, Param UK ve Param US olarak büyümeyi sürdüreceklerini vurgulayan Yılmaz, "ABD'de durum biraz farklı. Eyaletlere bölünmüş durumda. Biz orada aynı işleri yapabilmek için 45 farklı lisans almak zorundayız. Oradaki banka altyapısında bizim kullandığımız teknolojiler çok işe yarayacak. Biz elimizdeki olan lisans ile kartlı sistemlerde bir bankaya altyapı sağlayabiliyoruz. ABD'de ilk olarak bu alanda faaliyetlere başlayıp, daha sonra elektronik para tarafına geçmeyi hedefliyoruz" dedi.
'DİJİTAL BANKA DEYİNCE İLK AKLA GELEN KURUMLA İŞBİRLİĞİNE GİDİYORUZ'
Ortadoğu Bölgesi için de yakında bir aÇıklama yapacaklarını kaydeden Yılmaz, "Dijital banka denince akla gelen ilk isimlerden biriyle birlikte olacağız. Bahreyn Merkez Bankası'na 12 soru sorduk. Bu soruların yanıtlarından sonra burada ilerlemek istiyoruz. Türkiye'de ciddi bir Arap turist nüfusu var. Türkiye'ye geldiklerinde, oradan Param kartlarına yükledikleri ve burada harcama yapabilecekleri bir sistem peşindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
'3.5 MİLYON KART VE 20 MİLYAR TL İŞLEM HACMİNE ULAŞTIK'
Türkiye'de şu anda lisanslama konusunda bir dijital banka lisansını bulunmadığını belirten Yılmaz, "Bizim grubumuz hesap açma, kart ihraç etme, sanal pos, fiziki pos, ATM alanlarında lisansa sahip bir grup oldu. Param markası altında birleşmiş durumdayız. Bireysel, KOBİ ve kurumsal müşterilerin tamamına mevduat toplama dışında bir bankadan alacakları hizmetlerin neredeyse yüzde 90'ını veriyor durumdayız" dedi. Yaklaşık 16 yıldır fintech sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Yılmaz, o gün den bu yana 68 farklı kart programı, 3.5 milyon kart kullanıcısına ve 20 milyar TL toplam işlem hacmine ulaştıklarını ifade etti. Yılmaz, bu tutarın 10 milyar TL'sinin 2019 yılında gerçekleştiğinin altını çizdi. Bünyelerinde, e-para şirketi, finansman şirketi, finansal teknolojiler şirketi bulunduğunu kaydeden Yılmaz, bunların yanı sıra da girişimlere yatırım yapmak için bir girişim sermayesi yatırım fonu yönettiklerinin altın çizdi.
Yılmaz, 2020 yılını geçen yıl başladıkları projelerin de etkisiyle yüzde 100 büyüme ile kapatmayı beklediklerini belirtti. İstanbul'da 5 bin metrekare binada inovasyon merkezi kurduklarını kaydeden Yılmaz, Global MD Portöfy Yönetimi Turk Holding Girişim Sermayesi şirketi ile de iyi bir ödeme geçidi olan Payfull'a ve 35 üniversitede yemekhane sistemi yöneten Etisan'a yatırım yaptıklarının altını çizdi. Şu anda görüştükleri ve yatırım yapma kararı aldıkları şirketlerin de olduğunu ve önümüzdeki günlerde bunların da isimlerini açıklayacaklarını kaydeden Yılmaz, "Gençlere destek olup daha büyük işlere imza atmak istiyoruz" dedi.