Advertisement
BULUT BİLİŞİM ABONE OL

Microsoft’un bulut bilişim servisler ve sektör odaklı yazılımları pandemi boyunca çalışanların bir kısmının evden çalıştığı dönemde şirketin çeyrek karının yüzde 21 artmasına yardımcı oldu.

Şirket geçtiğimiz günlerde 2021 mali yılı dördüncü çeyrek kârını 18,8 milyar dolar olarak açıkladı. Bir önceki yıla göre Ekim-Aralık dönemi kârını da yüzde 20 artıran Microsoft gelirlerini 51,7 milyar dolara artırdı.

Microsoft birçok alanda büyüme gösterirken finansal veriler incelendiğinde büyümenin kaynağının hala işletme odaklı çözümler sunan “Azure” bulut bilişim platformu ve içinde bulunan yazılım ürünleri olduğu görülüyor.

Bilişim devinin bulut bilişim alanında satışları yüzde 26 büyüyerek 18,3 milyar doları bulurken Windows satış lisanları, Xbox ve Surface isimli cihaz serisini de barındıran satışlardan gelen toplam gelir yüzde 15 büyüyerek 17,5 milyar dolara ulaştı.

Blizzard'ın satın alınması çok daha hırslı bir hedefe işaret ediyor

Geçtiğimiz günlerde tarihin en pahalı teknoloji alımı olabilecek Activision Blizzard’ı tamamen nakit ödemeyle 68,7 milyar dolar karşılığında satın alma planını açıklayan firma aynı zamanda Xbox oyun platformunun da sahibi.

Bu satın alma onaylanması halinde, Microsoft’u oyun sektöründe dünyanın en önemli oyuncuları arasına sokmasının yanı sıra birkaç önemli etkisi daha olması bekleniyor. Bunlardan iri firmanın Xbox Game Pass isimli kişisel bulut servisi hizmetinde ciddi bir artış olacağı düşünülüyor.

Bir diğer etki ise daha uzun vadeli görünen fakat yaratacağı fırsatlar açısından çok daha değerli olabilecek üç boyutlu sanal dünyaların oluşturulmasında elde edebileceği ilerlemeler. Blizzard’ın Call of Duty , World of Warcraft ve Star Craft gibi kullanıcıların fanatizm derecesinde sevdiği dünyaları yaratmaktaki yeteneklerini bünyesindeki bulut bilişim ve yazılım yetenekleriyle birleştirecek olan Microsoft’un en hırslı hedefleri arasında öncü bir metaverse platformu kurmak olduğu düşünülüyor.

CEO Nadella konuyla ilgili yaptığı yorumda, “İnternetin bir sonraki dalgası insanların gerçeğe daha yakın çoklu evrenler yaratabileceği daha açık bir dünya olacak” ifadesini kullandı.

Bulut Bilişim sayfası Microsoft Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.