Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi değerlendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankalara yönelik, çoğunluğu inşaat ve enerji sektöründe bulunan 46 milyar TL'lik kredinin yıl sonuna kadar yeniden sınıflandırması talebinin ardından, sektöre ilişkin değerlendirmede bulundu.

Moody's'in Kredi Görünümü raporunda takipteki kredilerin yeniden sınıflandırmasının Türk bankalarının kredi notu açısından negatif olduğu, karlılığı azaltacak varlık riskini ortaya çıkardığı ifade edildi.

Enerji sektöründe görünümün Tahsili Gecikmiş Alacaklar'ın (TGA) oranının yüzde 2.9 (Temmuz 2019) ile inşaat sektörüne (yüzde 6.8) göre daha iyi olduğunu belirten kurum, buna karşın enerji sektörünün daha konsantre olduğu ve birkaç borçlunun temerrüde düşmesi halinde TGA'nın aniden yükselebileceğinin altını çizdi.

Değerlendirmede “Ekonominin 2019'da hala küçülmesini ve enflasyonun MB hedefinin oldukça üzerinde kalmasını bekliyoruz.” ifadesi yer aldı.

“Türk bankacılık sisteminin TGA rasyosu Temmuz 2017'deki yüzde 3.1'den Temmuz 2019'da yüzde 4.6'ya yükseldi. Varlık kalitesinin baskı altında kalmayı sürdüreceğine inanıyoruz.” denen Moody's raporunda, sermaye yeterlilik rasyosunun iyi karlılığı ve sınırlı karpayı dağıtımını yansıtarak 2017'deki yüzde 17'den 2019'da yüzde 18.2'ye yükseldiği belirtildi. Raporda, karlılığın büyük bir ihtimalle artan karşılık ayırma baskısından kaynaklı baskı altında kalacağı vurgulandı.