Bloomberght
Bloomberg HT Haberler NAFTA ile USMCA arasındaki en önemli 5 fark

NAFTA ile USMCA arasındaki en önemli 5 fark

Yeni serbest ticaret anlaşması ne gibi değişiklikleri beraberinde getiriyor?

Giriş: 01 Temmuz 2020, Çarşamba 15:27
Güncelleme: 01 Temmuz 2020, Çarşamba 15:31

Trump’ın “yaptığımız en kötü anlaşma” dediği NAFTA’nın yerini alan USMCA 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor. ABD, Meksika ve Kanada arasındaki serbest ticareti düzenlemeyi amaçlayan anlaşmanın NAFTA’dan ayrışan en önemli 5 noktası ise şu şekilde.

Otomotiv Üretimi

USMCA anlaşması ticarete konu olan araçların vergiden muaf olabilmesi için parçalarının en az %75’inin bu üç ülkeden birinde üretilmesini öngörüyor. NAFTA’da ise bu oran %62,5 olarak bulunuyordu.

Aynı zamanda bu parçaların üretiminde çalışan işçilerin ücretlerinin saatlik en az 16 dolar olması koşulu da var. Bu sınırlamayla reel ücretlerin Meksika’dan daha fazla olduğu ABD daha avantajlı bir konum elde ediyor.

Bu sınırlamayla beraber International Trade Commision raporuna göre endüstride 28.000 yeni istihdam yaratılacak.

İş Kanunu

NAFTA’nın en çok eleştirildiği konulardan bir tanesi iş kanunu konusunda gerekli düzenlemeleri yapmadığı için şirketlerin daha ucuz iş gücü bulabildikleri Meksika’da üretim yapmalarıydı.

USMCA ile beraber iş hukuku konusunda yapılan düzenlemelerle ABD işçileri için daha adil rekabet koşulları sağlanmış oldu.

Hayvansal Gıda Üreticileri İçin Daha Fazla Market Erişimi

NAFTA’da üç ülke arasındaki hayvansal ürünler ve tarım ürünlerinin ticareti için vergiler sıfıra indirilmişti. Kanada ve Meksika halihazırda ABD’nin bu ürünleri en çok ihraç ettiği pazarlar arasında bulunuyor.

USMCA ise gümrük vergileri hakkında bir değişiklik yapmazken, Kanada pazarına ABD hayvansal ürünlerinin erişimini daha da kolaylaştırdı. Karşılığındaysa Kanada’nın daha fazla yer fıstığı, yer fıstığı ürünleri ve belirli miktarda şekeri ABD’ye ihraç etmesinin önü açıldı.

Dijital Dönüşüm

USMCA’nın düzenlemesine göre, Kanada ve Meksika ABD menşeili şirketleri kendi verilerini ülke içerisindeki sunucularda tutması için zorlayamaz. Aynı zamanda ürettikleri herhangi bir içerikten dolayı ABD’li şirketler Kanada ve Meksika’da dava edilemez.

Yeni düzenlemelerin direkt olarak istihdam olanakları yaratması beklenmezken, ABD’de sektörün gelişimine dolaylı yoldan destek olacağı düşünülüyor.

Çevrenin Korunması

Yeni anlaşma bölgesel çevre problemlerinin giderilmesi için 600 milyon dolar sağlıyor. Bununla birlikte çevre kurallarını ihlal edenleri daha kolay engellemek ve ticareti etkileyebilecek herhangi bir ihlalin tespitinin kolaylaştırılması için ilgili düzenlemeler güncelleniyor.