Advertisement

Geçen hafta ülke genelinde yaşanan, mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkları nedeniyle Çukurova’daki narenciye çeşitlerinden erkenci limon, mandalina, portakal ve bazı orta erkenci mandalina çeşitlerinde yaklaşık yüzde 80’in üzerinde meyve döküm zararı yaşandı.

Bölgedeki hasara yönelik açıklama yapan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, ova genelinde bölge farkı olmaksızın her yerde zarara yol açan aşırı sıcaklar ve poyrazın, narenciye üreticilerinin henüz sezonun başındayken morallerinin bozulmasına sebep olduğunu söyledi.

Mutlu Doğru, "Adana’da ekim alanları her yıl artan ve bazı çiftçilerimizin tek geçim kaynağı haline gelen narenciyede yaşanan bu zarar, bölge ekonomisine olduğu kadar ülkemizin yaş meyve sebze ihracatında önemli bir yer tutan narenciye ihracatına da olumsuz yansıyacaktır" yorumunda bulundu.

Narenciye ekim alanlarının büyük bir bölümünün TARSİM aracılığıyla sigortalı olmasına rağmen, aşırı sıcak ve poyraz zararının kapsam dışı olduğuna dikkat çeken Doğru, "Geçen hafta TARSİM Genel Müdürümüz Serpil Günal ile yaptığımız telefon görüşmesinde, oluşturdukları bilim kurulu aracılığıyla sıcak ve poyraz riskinin de incelenerek çalışma yapacaklarından dolayı memnuniyet duyduk ve umarımız bu risk de poliçeye eklenerek narenciye üreticilerimizin zararı karşılanır" diye konuştu.

Sıcak ve poyrazdan zarar gören çiftçilerin büyük gelir kaybına uğrayacakları tahminiyle, bağlı oldukları tarım ilçe müdürlüklerine başvurarak zarar tespit raporu almalarını öneren Mutlu Doğru, "Bu zarar raporlarına göre zararın boyutu daha net ortaya çıkacak ve zirai kredi borçlarının ertelenmesi için gerekli girişimlerde bulunma şansımız olacaktır. Sıcak ve poyrazdan zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun" dedi.