Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Avrupa’daki büyük limanlarda yaşanan sıkışıklık şimdi de Çin’deki ana ihracat merkezlerinden birini etkiliyor. Bu ay sonuna kadar sürmesi beklenen darboğazın navlun fiyatlarında yükselişe neden olabileceği de düşünülüyor.

Şenzen limanındaki operatörlerden biri olan Yantian Uluslararası Konteyner Terminali, geçen ay birkaç işçide koronavirüs tespit edilmesi sonrasında kısmi olarak kapatılmıştı. Bölgesel yönetimin karantina kurallarının iş gücünde azalmaya neden olmasıyla birlikte tesis de çeşitli zorluklarla karşılaşıyor.

Dünyanın en yoğun dördüncü limanındaki halihazırda kırılgan olan küresel tedarik zincirinin üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor. Gemiler Yantian’a yanaşmasına rağmen liman ve yakınındaki hareketlilik kısıtlanmış durumda.

Jefferies Analisti Andrew Lee, limandaki sorunların fiyat artışına neden olabileceğinin altını çizerek “Yakın zamanda konteyner fiyatlarının yeni bir rekor kıracağını düşünüyoruz” dedi.

Dünyanın en büyük konteyner hattı sahibi Maersk ise Yantian terminalindeki etkinlik oranının şu anda normal zamanların yüzde 30’u civarında olduğunu söyledi.