Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da merkez bankasının sürpriz getiri eğrisi hedefi kararı sonrası iki yıllık tahvil getirisi 2015’ten bu yana ilk kez sıfırın üstüne çıkarak global negatif faiz döneminin sonuna işaret etti.

Çarşamba günü Japan Bond Trading Co.’nun yayımladığı verilere göre söz konusu getiri iki baz puan yükselişle %0,01’e yükseldi.

Böylece Bloomberg Küresel Kümülatif Negatif Faizli Tahviller Endeksi’nde hesaplamaya sadece kısa vadeli Japon devlet tahvilleri dahil oldu.

Eski Blackrock Sabit Getirili Menkul Kıymet Masası Başkanı Stephen Miller ultra gevşek para politikası etkinliğinin sorgulandığını, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) düşen son domino taşı olduğunu belirterek, “Umarım bu negatif faiz döneminin sonu olur. Çünkü böylece merkez bankalarının her şeyi yapmalarına bağlı olmamız son bulacak. Negatif faizlerin işe yaramadığını şimdi anladık” değerlendirmesini yaptı.

Japonya Merkez Bankası'ndan sürpriz hamleler

BOJ’un hamlesinin Japon yenini de ciddi bir şekilde desteklemesi bekleniyor.

Piyasa aktörleri Japon kurumların ülke dışındaki 3 trilyon dolarlık hisse ve tahvil yatırımlarının ülkeye geri dönmesinin yeni destekleyeceğini düşünüyor.

SocGen stratejistlerine göre BOJ hamlesinin ülkedeki uluslararası yatırımcıların da yabancı varlıklarını hedge yönünde baskılaması yeni kuvvetlendirecek bir başka faktör olarak öne çıkıyor. Socgen Kur Stratejisti Kit Juckes’e göre göre yen dolara karşı şimdiki seviyesinden %6 güçlenebilir ve dolar/yen ocak ayında 125 seviyesine gerileyebilir.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası, gösterge getirilerin merkez bankasının üst limitine doğru tırmanmasıyla birlikte daha önce açıklamadığı bir tahvil alım operasyonunu duyurdu. BOJ, 100 milyar yenlik 3 ve 5 yıllık, 100 milyar yenlik 5 ve 10 yıllık tahvil almayı teklif etti.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), tahvil tarafında piyasaların beklemediği hamleler yapmaya devam ediyor. Salı günü getiri eğrisiyle ilgili adım atan banka şimdi de daha önce programlanmamış bir tahvil alım operasyonu açıkladı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), gösterge getirilerin merkez bankasının üst limitine doğru tırmanmasıyla birlikte daha önce açıklamadığı bir tahvil alım operasyonunu duyurdu.

BOJ, 100 milyar yenlik 3 ve 5 yıllık, 100 milyar yenlik 5 ve 10 yıllık tahvil almayı teklif etti.

10 yıllık getiri 5,5 baz puan yükselerek yüzde 0,450’ye çıktı ve Salı günkü politika kararıyla belirlenen yüzde 0,5’lik üst sınıra yaklaştı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda Salı günü sürpriz bir kararla bankanın getiri eğrisi kontrol programında değişikliğe gitmişti. Karara göre BOJ artık 10 yıllık Japon tahvil getirilerinin yüzde 0,25 yerine yaklaşık yüzde 0,5’e kadar yükselmesine izin verecek.

Böylece 10 yıllık tahvil getirisinin daha geniş bir bant aralığında işlem görmesinin önü açılmış oldu. Bankadan yapılan yazılı açıklamada, kararın parasal gevşeme politikasının sürdürülebilirliğini artıracağı belirtildi.

Kuroda getiri bandında daha fazla bir genişlemeye gerek olmadığını, bu hamlenin bir faiz artışı anlamına gelmediğini söylemişti.

Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tamamı politikada değişikliğe gidilmeyeceğini öngörmüş, ancak bankanın tahvil piyasasının işlevselliğini artırmak için daha fazlasını yapması gerektiği görüşünü dile getirmişti.

BOJ’un 10 yıllık getiri tavanına bugüne kadar kararlı şekilde sadık kalması, dolaylı olarak dünya çapında borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan bir çıpa görevi görüyordu.

Kararın ardında finansal piyasalarda hareketlilik yaşanırken, BOJ neredeyse tüm vadelerde sınırsız tahvil alımları yapmaya başladı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, sürpriz bir kararla bankanın getiri eğrisi kontrol programında değişikliğe gitti.

Karara göre BOJ artık 10 yıllık Japon tahvil getirilerinin yüzde 0,25 yerine yaklaşık yüzde 0,5’e kadar yükselmesine izin verecek.

Böylece 10 yıllık tahvil getirisinin daha geniş bir bant aralığında işlem görmesinin önü açılmış oldu. Bankadan yapılan yazılı açıklamada, kararın parasal gevşeme politikasının sürdürülebilirliğini artıracağı belirtildi.

Banka gerçekleştirdiği toplantıda eksi yüzde 0,1 seviyesindeki politika denge faizinde ya da yüzde 0 seviyesindeki 10 yıllık getiri hedefinde ise değişikliğe gitmedi. BOJ tahvil alımlarını ise kayda değer bir artışla aylık bazda 9 trilyon yene (67,5 milyar dolar) çıkartacağını duyurdu.

Bu rakam daha önce aylık 7,3 trilyon yen olarak duyurulmuştu.

Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tamamı politikada değişikliğe gidilmeyeceğini öngörmüş, ancak bankanın tahvil piyasasının işlevselliğini artırmak için daha fazlasını yapması gerektiği görüşünü dile getirmişti.

BOJ’un 10 yıllık getiri tavanına bugüne kadar kararlı şekilde sadık kalması, dolaylı olarak dünya çapında borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan bir çıpa görevi görüyordu. Kararın ardında finansal piyasalarda hareketlilik yaşanırken, BOJ neredeyse tüm vadelerde sınırsız tahvil alımları yapmaya başladı.