Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Norveç'te muhalefetteki kanun yapıcılar, ülkenin sıkıntı içindeki petrol sektörüne yönelik 100 milyar kronluk (10 milyar dolar) yardım paketini güçlendirmeye hazırlanıyor.

Sektör yöneticileri hükümetin teklifinin yatırımları teşvik etmek ve iş gücünü kurtarmak için yetersiz kalacağı konusunda eleştiride bulunmuştu.

Küresel petrol sektörü Kovid-19 salgınından sert bir şekilde darbe alırken, piyasaların halihazırda arz fazlasıyla boğuştuğu bir dönemde talep de düştü. Batı Avrupa'nın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi Norveç'te şirketler harcamalarını azaltıyorlar.

Muhafazakarlar öncülüğündeki azınlık hükümetinin likiditeyi artırmak için üreticilere yönelik vergileri erteleme teklifi, gidilen kısıntının zamanla vergi yükünü artıracak olması ve projelerin karlılığı üzerinde fazla bir etki etmeyecek olmaları nedeniyle sektörden gelen sert eleştirilere maruz kaldı.

Şimdiyse parlamentonun çoğunluğunu oluşturan üç muhalefet partisi teklifte düzeltmeler yapmaya hazır olduklarını belirtiyorlar. Ülkenin en büyük siyasi grubu olan İşçi Partisi Başkan Yardımcısı Hadia Tajik, gönderdiği bir e-postada "Biz daha fazlasına hazırlıklıyız. Ancak karşılığında paranın temettü ödemeleri ya da eski borçların ödemelerinde kullanılmayacağına, Norveç'te sektör çalışanlarının istihdamında kullanılacağına dair net güvenceler bekliyoruz." dedi.