Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Son dakika haberleri... Tanrıkulu, Bank Asya'ya yatırılan parayı açıkladı

Tanrıkulu, Bank Asya'ya yatırılan parayı açıkladı

OHAL İnceleme Komisyonu Salih Tanrıkulu, ihraç edilen kamu görevlileri, eş ve çocuklarına ait, 2014'ün Ocak ayından 2015'in Şubat ayına kadar geçen sürede 465 bin yeni hesap açıldığı ve örgüte destek için Bank Asya'ya yatırılan para tutarının da 2 milyar 369 milyon lira olduğu tespit edildiğini söyledi

Giriş: 26 Aralık 2019, Perşembe 11:22
Güncelleme: 26 Aralık 2019, Perşembe 11:23

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karar ile Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi 1 yıl uzatıldı. 7075 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesi gereğince verilen karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

131 BİN 922 İŞLEM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

FETÖ’nün 15 temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve iki yıl süren OHAL süresince çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildi. Bunların 125 bin 678’ini kamudan ihraç, 3 bin 483’ünü rütbe sökme, 2 bin 761’ini ise kurum ve kuruluş kapatma kararları oluşturdu.

BAŞVURULARIN YÜZDE 78’İ SONUÇLANDIRILDI

Bu işlemlere yapılan itirazları karara bağlamak üzere Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. 7 üyeli komisyona 126 bin 300 başvuru yapıldı. 22 Aralık 2017’de karar vermeye başlayan Komisyon, geride kalan iki yılda 98 bin 300 başvuruyu sonuçlandırdı. 9 bin 600 başvuru kabul edilirken, 88 bin 700 başvuru reddedildi. 28 bin başvurunun ise incelemesi devam ediyor.

GÖREV SÜRESİ UZADI

Komisyonu’nun görevi 23 Ocak 2020’de dolacaktı. Ancak 28 bin başvurunun halen incelemesinin devam etmesi nedeniyle görev süresinin uzatılması kararı alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Komisyonu’nun görevi bir yıl daha uzatıldı. Bu karara göre Komisyon 23 Ocak 2021’e kadar görevine devam edecek. Komisyon bu sürede incelemesi devam eden 28 bin başvuruyu sonuçlandıracak.

YARGI YOLU AÇIK

Komisyon tarafından başvurusu kabul edilen kişilerin atama işlemi, en son görev oldukları kurum tarafından yapılıyor. Komisyon kararlarına karşı 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabiliyor.

BAŞKAN TANRIKULU TEMSİLCİLERE KONUŞTU

Öte yandan, OHAL İnceleme Komisyonu Salih Tanrıkulu, aralarında Habertürk TV Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in de bulunduğu televizyon ve haber ajanslarının Ankara temsilcilerine Komisyonu’nun 2 yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

50 KRİTER ELE ALINDI

Tanrıkulu, meslekten ihraçlarla ilgili başvurularda, ByLock kullanıcılığı, Bank Asya'ya örgüt elebaşının talimatının ardından para yatırma, mahrem imam iletişimleri, örgüte ait dernek, sendika üyeliği gibi 50'den fazla kriterin ele alındığını anlattı.

BANK ASYA’YA TALİMATLA 2 MİLYAR 369 BİN TL YATIRILMIŞ

Başvuruların büyük bir titizlikle incelendiğini, çok sayıda kurumdan gelen bilgilerin oluşturulan sistemler üzerinde ele alındığını anlatan Tanrıkulu, Bank Asya'daki hesap hareketleriyle ilgili de özel bir sistem kurulduğunu, bu konuda da FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 25 Aralık 2013'teki bankaya destek olunmasına yönelik talimatının ardından yapılanların incelendiğini söyledi.

Tanrıkulu, ihraç edilen kamu görevlileri, eş ve çocuklarına ait, "2014'ün Ocak ayından 2015'in Şubat ayına kadar geçen sürede 465 bin yeni hesap açıldığı ve örgüte destek için Bank Asya'ya yatırılan para tutarının da 2 milyar 369 milyon lira olduğu tespit edildi. Komisyonda başvurusu bulunan yaklaşık 28 bin kişinin başka bir bankadan kredi kullandığı ve bunlardan 12 bin kişinin de söz konusu parayı Bank Asya'daki hesabına destek mahiyetinde yatırdığı belirlendi" değerlendirmesinde bulundu.

620 EŞ GÖREV İADE EDİLDİ

Komisyonun her bir başvuru dosyasını ayrı ayrı ele aldığını vurgulayan Tanrıkulu, bireyselleştirilmiş ve gerekçelendirilmiş kararlar alındığını dile getirdi. Tanrıkulu, "Başvurucunun eşi veya aile bireyleri hakkında FETÖ üyeliği, irtibatı, iltisakı bilgisi olmasına rağmen yapılan gerekli inceleme neticesinde başvurucunun kendisinde herhangi bir irtibat tespit edilmediğinde, başvuru dosyası hakkında kabul kararı verildi" dedi.

Tanrıkulu, meslekten ihraç edilen eşlerden biri hakkında ret kararı verildiği, diğer eşin de mesleğe iade edildiği durumların bulunduğunu, bu şekilde 620 kişinin başvurusunda kabul kararına hükmedildiğini söyledi.

RET ALANLARIN YÜZDE 42'Sİ BYLOCK KULLANICISI

Reddedilen başvuruların yüzde 92'sinde adli soruşturma ve kovuşturma bilgisinin bulunduğuna, yüzde 50'si hakkında ise ağır ceza mahkemelerince hapis cezası verildiğine işaret eden Tanrıkulu, 88 bin 700 ret kararındaki başlıca kriterlerden olan FETÖ'nün örgüt içi iletişim aracı "ByLock" programı kullanıcılığı tespitinin yüzde 42, örgüt elebaşının belirli tarihlerdeki talimatı sonrası Bank Asya'ya destek mahiyetinde para yatırma işlemi yapanların oranının ise yüzde 47 olduğunu dile getirdi.

FETÖ'NÜN DUA LİSTESİ

Tanrıkulu, Kaynak Holding'in "server"larında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in özel dua ettiği kişilerin listesinin bulunduğunu söyledi. Bu listede kişilerin kimlik numaralarının, isimlerinin bulunduğunu aktaran Tanrıkulu, dua listesinin de incelendiğini, bu tür bilgilerin örgütle hangi düzeyde irtibatın bulunduğunu da ortaya çıkardığını bildirdi. Tanrıkulu, darbe girişiminde etkin rol alan askerlerin tamamının komisyona göreve iade için başvurduğunu da açıkladı. Tanrıkulu, kararlarında 'çocuğunu okula gönderdi, bunun için ödeme yaptı' gibi durumlar tek başına ret gerekçesi olmadığını, sadece çocuğun okula gönderildiği durumlarda kabul kararı verdiklerini dile getirdi.