Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

OPEC+'in petrolün merkez bankası gibi işlemesi fikrine sıcak bakan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, eski Fed Başkanı Alan Greenspan'e hayranlığını dile getiriyor.

Petrol üreticileri kulübünün karşı karşıya olduğu zor soruya Fed oldukça aşina: Fiyatlardaki yükseklişin, kurumun 2013'te ortaya attığı sıkılaştırmacı politikadan doğan paniğin önüne nasıl geçilecek?

OPEC+ ham petrol fiyatlarını geçen birkaç ay içerisinde eşi benzeri görülmemiş arz kısıntılarıyla başarılı bir şekilde iki katına çıkarmıştı. Suudi Arabistan ve Rusya öncülüğündeki grup, şimdi bu önlemleri gevşetmeye hazırlanıyor.

Koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasıyla birlikte petrol talebinin de toparlanması üreticilerin muslukları bir miktar açmasına neden olacak.

Ancak Greenspan'in haleflerinin yedi yıl önce keşfettiği gibi, tam toparlanma yaşanırken sıkılaştırmaya gidilmesinin kendi riskleri var.

İlk salgında biriken milyarlarca varillik stok dağları hala dururken, pandemide yaşanabilecek ikinci bir dalga, petrol tüketiminde düşüş ihtimalini barındırıyor. OPEC+'in piyasanın gerilediği dönemde arzı artırması durumunda fiyatlar yeniden çökebilir.

RBC Capital Markets LLC emtia strateji biriminin yöneticisi Helima Croft, “Bence çeyrek boyunca fiyatlara, talepteki artışa baktıkları zaman iyi hissediyorlar. Yine de ufuktaki potansiyel bulutların bazılarının bilincinde olduklarını düşünüyorum.” dedi.

Prens Abdülaziz ve mevkidaşlarının 15 Temmuz'da gerçekleştirecekleri çevrim içi Ortak Bakanlık İzleme Komitesi (JMMC) toplantısıda bu durumu değerlendirmeleri gerekiyor.

JMMC, 23 üyeli birliğin 9.6 milyon varillik günlük üretimi bir ay daha piyasadan uzak tutup tutmaması gerektiğine karar verecek. Petrol üreticileri esas planda olduğu gibi arz kısıntısını 7.7 milyon varile indirebilir.