Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC, uluslararası ticaret gerilimlerinin küresel petrol talebini olumsuz etkilediğini kaydederek, yılın başlarında açıkladığı tüketim tahminlerini düşürdü ve ileride güçlüklerin artacağı tahmininde bulundu.

Önümüzdeki haftalarda yılın ikinci yarısı için üretim seviyelerini belirlemek üzere toplanmaya hazırlanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), değerlendirmesini yüzde 20 düşürmesinin ardından, talebin yılın ilk çeyreğinde günlük 1 milyon varilden az arttığını kaydetti. Dünya ekonomisi, ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden gümrük tarifesi mücadelesinin de etkisi ile son 10 yılın en zayıf büyümesine yöneldi.

Kartel'in Viyana'da bulunan sekreterliğinden yapılan açıklamada, "Bu yılın ilk yarısı boyunca, süregelen küresel ticaret gerilimleri daha da arttı ve bunun sonucu küresel petrol talebinde daha yavaş bir büyüme meydana geldi," denildi ve yılın ilk yarısında küresel ekonomide gözlemlenen yavaşlamanın yılın ikinci yarısında daha da zorlu hale gelebileceği tahmininde bulunuldu.

Petrol fiyatları geçen hafta, yavaşlayan talebin OPEC ve ortakları arzı kontrol etmeye devam etse dahi piyasada ham petrol fazlasına yol açabileceği endişelerine bağlı olarak Londra'da varil başına 60 doların altına indi ve ayı piyasasına girdi. Fiyatlar bugün Basra Körfezi'nde petrol tankerlerine saldırılar düzenlendiğine ilişkin haberler ile yüzde 3 yükseldi.