Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Petrol fiyatları, bölgede benzer olaylardan sadece iki hafta sonra, Umman Körfezi'nde saldırıya uğradığı söylenen iki petrol tankerinin hasar gördüğüne ilişkin haberlerin ardından sert yükseldi.

Ham petrolfiyatları Londra ve New York'ta, Orta Doğu'dan gelen petrolün kritik bir geçiş yolu olan Hürmüz Boğazı'nda tankerlere saldırı düzenlendiği yolundaki haberlerin ardından yüzde 4.5 kadar değer kazandı. Gemilerden birinin Japon sahibi, yerel medayaya yaptığı açıklamada, geminin top ateşiyle vurulduğunu söyledi. Norveç Denizcilik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Norveçli Frontline'a ait diğer gemi ise üç patlamadan hasar gördü. Her iki gemi de tahliye edildi.

Bu olaylar, aralarında iki Suudi Arabistan gemisinin de bulunduğu dört petrol tankerine düzenlenen sabotajdan bir ay sonra gerçekleşti. ABD, dört hafta önceki saldırıların İran tarafından deniz mayınları yoluyla düzenlendiğini duyurmuştu.

Ağutos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 3.9 yükselerek yerel saat ile 13:50'de varil başına 62.28 dolara çıktı. Fiyatlar gün içinde 62.64 dolara kadar çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 3.7 değer kaybederek yaklaşık beş ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 8.97 dolar primli işlem gördü.

Temmuz vadeli WTI, Nymex piyasasında, 1.85 dolar ya da yüzde 3.6 yükselerek varil başına 52.99 dolara tırmandı. Fiyatlar Çarşamba günü, ABD'de 1 milyon varil azalması beklenen ham petrol stoklarının 2.2 milyon varil artmasının ardından yüzde 4 düşmüştü.

(16:40'ta güncellendi)