Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılı Ocak ayında bir önceki yılın
Ocak ayına göre yüzde 12,8 azalarak 38 bin 131 adet olarak gerçekleşti.

ODD verilerine göre otomobil satışları, 2022 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,9 oranında azalarak 29 bin 20 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 8,9 artarak 9 bin 111 adede ulaştı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ocak ayı ortalama satışlarına göre yüzde 18,8 arttı.

Otomobil pazarı, 10 yıllık Ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 21 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 12,4 arttı.

Ocak ayında ÖTV düzenlemesi gelmişti

Otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de Ocak ayı ortasında yayımlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, motor 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına ara kademeler eklenmişti.

Düzenlemeye göre ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45'lik vergi oranı diliminde yer alacak. 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50'lik vergi diliminde değerlendiriliyor.

ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi. 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70 vergi oranı içinde yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşan süper yat satışları, finansal piyasaların çalkantılı başladığı yeni yılda yükselen fiyatlar ve arzına azalmasına rağmen tempo yitirecek gibi görünmüyor.

Denizcilik veri firması Vessels Value firmasının kayıtlarına göre 2021 yılında 887 süper yat satıldı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 87, 2019 yılına göre ise iki kat artış demek.

Bloomberg milyarder endeksine göre 174,7 milyar dolarlık servete sahip Jeff Bezos 127 metrelik yelkenlisinin teslim edilmesini bekliyor.

Tekne teslim edilmek için bir Hollanda tersanesinde son yapım aşamalarının tamamlanması bekliyor. Önceki yatını 158 milyon dolara satışa çıkaran Steven Spielberg’in de yeni yatını sipariş ettiği biliniyor. Ünlü yönetmenin geçtiğimiz Kasım ayında satın aldığı teknenin fiyatı açıklanmadı.

Düşük faiz oranları ve piyasaların yükselmesi dünyanın en zengin 500 kişisinin servetine 1 trilyon dolar eklemesini sağladı. Vessels Value’ye göre elde edilen büyük kazanç ve Kovid-19 nedeniyle münferit üretime dayanan talebin artması fiyatlardaki keskin artışın ana sebeplerini oluşturuyor.

Piyasada satmak için yeterli sayıda yat yok

Bir yatırım danışmanına göre düşük kredi oranları da “sosyal mesafe satın alınmasına” yardımcı oldu. Satılabilecek tekne sayısının yetersizliği nedeniyle artan faiz oranları ve dalgalı hisse senedi piyasalarının da en azından önümüzdeki birkaç ay için fiyatları düşürmesi beklenmiyor.

Vessels Value Süper Yat Direktörü Sam Tucker mevcut piyasayı yorumlarken “Basitçe söylemek gerekirse piyasada satmak için yeterli sayıda tekne bulunmuyor” ifadelerini kullandı. Tersaneler son limitlerinde çalışıyor ve her yeni teknenin siparişi daha uzun sürüyor. İyi tarafından bakmak yat sahiplerinin ellerindeki tekneler gittikçe değerleniyor.

Süper yatlar genellikle yatırım aracı olarak görülmez. Yıpranma payı ve yıllık operasyon maliyetleri çok yüksektir. Bir yatın yıllık masrafı yaklaşık değerinin yüzde 10’u kadardır fakat bu yıl sıkışan piyasadan dolayı yat değerleri de yüzde 5 ila 8 arası yükseliş gösterdi. “Yat sahibi olmak için müthiş bir yıl” diyen Tucker, “Bir yıl önce yat satın alanlar tam bir sezon süper yat keyfi sürdükten sonra bu yıl kârla satabilirlerdi” yorumunu yaptı.