Advertisement

Pamukta dekar başına verilen prim desteğinin geçtiğimiz yıllardaki uygulamanın aksine 500 kilogram ile sınırlandırılması çiftçilerin tepkisini çekti.

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamuk destek priminin 80 kuruştan, 1 TL’ye çıkarılmasını ve desteklemelerde sınırlandırılan 500 kilo verimin de yeniden 600-700 kiloya çıkarılmasını istedi. 

Pamuk prim desteklerinin azalması ve verime sınırlandırma getirilmesinin ardından Yüreğir Ziraat Odası Adana’daki 14 oda başkanının katılımıyla basın açıklamasında bulundu. 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Pamuk ekim alanları 2006 yılından 2016 yılına kadar yüzde 50 düştü. 2017 yılında devletimizin vermiş olduğu 80 kuruşluk destekle pamuk ekim alanları birden arttı. Adana’da 270 bin dönüm olan pamuk ekim alanları bir anda 320 bin dönüme 2018 yılında 455 bin dönüme çıktı. Pamuğa destek verilince ekim alanları yüzde 75 arttı. Hükümetimiz ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın yanımızda olmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Pamuğun Türkiye için olmazsa olmaz bir ürün olduğunu söyleyen Doğan, “Hükümetimiz şu anda 600-700 kiloya kadar alınan verimleri 500 kilo ile sınırlandırdı. Aslında bu çok az çünkü önceden bilgi verilse pamuk ekim alanı bu kadar artmayacaktı. Diğer yağlı tohumlarda olduğu gibi pamuğa teşvik verilmeli. Çiftçimiz neden pamuk ekim alanını arttırdı çünkü buğday ve mısırdan fazla para kazanamayınca pamuğa yöneldi. Sınırlandırılan 500 kilonun da yeniden 600-700 kiloya çıkarılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Mehmet Akın Doğan, Türkiye’de tarımda planlı üretim olmadığının altını çizerek, “Bir an önce planlı denetimin devreye girmesini istiyoruz. Türkiye’de pamuğun en çok ekildiği yerler Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Aydın ve Hatay illeri pamuğa destek verilince ekim alanları artacak” dedi.

MANİSALI ÇİFTÇİ DE TEPKİLİ 

Geçen yıl verilen teşvik sonrası Manisa'da 20 yıl sonra pamuğa dönen üreticiler dekar başına sadece 500 kilograma destek alacağını öğrenince tepki gösterdi.

Dekar başına 600-700 kilo pamuk alan üreticiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye seslenerek sorunun çözülmesini istedi. 

Üreticiler geçen yıllarda dekar başına ne kadar verim alınırsa destekleme verildiğini ancak geçen seneki ürün için dekar başına 500 kilograma kadar destek alacaklarını açıklanan icmallerle öğrendiklerini ve ne yapacaklarını şaşırdıklarını söyledi.

Üreticiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bu durumun düzeltilmesi çağrısında bulundu.

Pamuğun zorlu bir sürecin ardından yetiştirildiğini kaydeden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin altındağ, "Yapılan emeğe, alınterine karşı, son zamanlarda bu primlerde az da olsa çok da olsa vatandaşın mağdur edilmemesi lazım. Eğer destekleme 500 kilogramdan baz alınacaksa bize direk desinler ki pamukta 400 lira dekar başına para veriyoruz. Biz de o zaman dekar hesabı yapalım. Alacağımız parayı bilelim. Üretici de bilsin. Şu anda 500 kilogramın üstünü verme, 500 kilogramın altına düştü mü o zaman kes. Bunun üstünde ürün alan vatandaş neden mağdur olsun? Pamukta ikinci mahsulü ektik bu boya getirdik. İlk ürünün primi yeni ödeniyor. Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı. Bayramdan önce ödemelerin olacağını söyledi. Bir an önce bu ödemeler de olursa vatandaşın tam da mahsulüne para harcadığı zaman eline geçerse oldukça makbule geçer" dedi.

Yeni icmaller çıkınca pamuk üreticisinin mağdur olduğunu kaydeden Altındağ, "500 kilogramı baz alarak bir prim ödemesi söz konusu. Bu geçen senelerde 580, 600, 650 kilograma kadar prim alan arkadaşlar var. Bu sene 500 kilogramdan olunca büyük bir tepki var ve her bir üreticinin de 15-20 ton gibi ürünlerine prim alamama durumu var. Biz pamuğun bir an önce üretilsin, üretim fazlalaşsın diye uğraşırken, bizim Manisa'da bu ikinci senemiz pamuk ekimi. Bir sene ödendi, ertesi sene 500 kilogramda kesilmesi bir cezalandırma gibi olur. Dekarda 600-700 kilograma kadar pamuk alan üreticilerimiz var. Bunların günahı ne? 500 kilogramdan 200 kilogram fark var ve buna prim alamıyor. Vatandaş bu primi alacağı için pamuğu ekti. Bu haberleri de duyunca geldiler şimdi pamuk tarlalarında kara kara düşünüyorlar. Diyorlar ki 'Bu seneye 400 kilograma inerse biz ne yapacağız.' Yani bu işin bir garantisi yok. Geçen sene verilen prim bu sene kesiliyor. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza, Manisa milletvekillerimize sesleniyorum, bir an önce bunun düzelmesi ki bu diğer illerde de aynı, bu sorunun çözülmesini istiyoruz" dedi.