Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pandemi ve jeopolitik riskler birçok sektörün ihtiyaç ve talepleri değiştirip, şekillendirmeye devam ediyor. Dünyada artan enflasyonist baskılar, yüksek enerji ve hammadde maliyetleri, tedarik sıkıntıları derken 2022 yılı birçok indirim ve muafiyet talebini de beraberinde getirdi.

İTO, yatırımcı dostu banka istiyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Ekonomi, yatırımcı dostu bankalar istiyoruz" dedi. İTO'nun şubat ayı meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan İTO Başkanı Avdagiç, özel sektörün krediye erişiminde hükümete görev düştüğü kadar bankalara da sorumluluk düştüğünü belirtti ve finansmana erişimi genişletecek her girişimin, Türkiye ekonomisine üretim, yatırım, istihdam ve ihracat olarak geri döneceğinin altını çizdi.

UND: Motorinde KDV oranında iyileştirme yapılmalı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Şener de lojistik sektörünün en büyük girdisinin akaryakıt olduğunu belirterek, motorinde KDV oranında iyileştirme yapılmasının gerektiğini söyledi. Şener, akaryakıt fiyatlarındaki artışın taşımacılık maliyetleri ve ürün fiyatları üzerindeki etkisinin arttığını söyledi ve akaryakıttaki hızlı yükselişin kontratlı işler yapan işletmeleri zora soktuğuna değindi.

İKMİB: KGF paketi artırılıp KOBİ'ye destek pekiştirilmeli

Enflasyonla mücadele kapsamında kimya sektöründe KDV ve ÖTV gibi giderlerin düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ise KGF desteğine ilişkin açıklamada bulundu. Pelister, “Kimya sektörümüzde katma değeri yüksek yerli ve milli üretimi önemsiyoruz. Bu açıdan 60 milyar TL olarak hazırlanan paket tutarının biraz daha artırılmasını ve KOBİ ihracatçılarımıza verilen desteğin biraz daha pekiştirilmesini de bekliyoruz” dedi.

İnşaatçılar da KGF istiyor

İnşaat sektörü temsilcileri yeni KGF destek paketinin içerisinde olmadıklarını ve dahil edilmeyi talep ettiklerini söyledi. Şirketler, ciddi arz eksikliği olduğunu ve üretim maliyetlerinin iki katına çıktığından işletme sermayesi bulmakta güçlük çektiklerini ifade etti.

ADASO Başkanı Kıvanç: KGF'de 60 milyar TL az

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç ülkenin 2017 döneminde gösterdiği performansı öne sürerek son açıklanan 60 milyar TL'lik KGF desteğinin az olduğunu belirtti. Kıvanç bu limitin artırılması gerektiğini ifade etti.

EİB: İhracatçı KDV iadesinde pozitif ayrımcılık istiyor

Pandemi, kurdaki aşırı dalgalanmalar, hammadde, lojistik fiyatlarındaki artış ve Merkez Bankası’nın yeni kredi programlarını devreye almaması nedeniyle sermayeleri azalan ihracatçılar, KDV iadelerinin hızlanmasını talep etti. Konuya ilişkin Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, KDV iadelerinin hızlanması gerektiğini böylece uluslararası alanda rekabetçiliğin korunabileceği görüşünde.

MASİS: Madende kullanılan yakıta ÖTV muafiyeti getirilmeli

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci, madenlerde kullanılan akaryakıtta ÖTV muafiyeti getirilmesi sektör için olumlu olacağını söyledi. İlci, “Madencilik gibi stratejik sektörlerde yatırım ortamını canlı tutmak gerekiyor. Madencilik izinlerinin prosedürlerinde sadeleştirme ve kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu: KDV indirimi kalıcı olmalı

KDV indiriminin ardından bazı sektörler kararı desteklerken bazıları ise kararın farklı sektörlerde de olması gerektiğinin altını çizdi. Maliyetlerin çok arttığını dolayısıyla getirilen KDV indiriminin kalıcı olması gerektiğini söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, KDV indiriminin ardından et fiyatlarında 10 TL indirim yaptıklarını belirtti.

Konutta KDV sisteminin değiştirilmesi bekleniyor

Konutta ise KDV sisteminin değiştirilmesi ve 150 metrekareden büyük konutlarda KDV yükünün düşürülmesi planlanıyor. Şu anda 150 metrekareden büyük konutlar için yüzde 18 KDV ödenirken, yeni düzenlemede ikili KDV sistemi uygulanacak.