Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazını imzalamasının desteği ile yükseldi ve ABD'de petrol stoklarının 4 ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren verinin ardından meydana gelen kayıpları yerine koydu.

Vadeli petrol kontratları, Çin'in önümüzdeki iki yıllık dönemde aralarında ham petrol ve rafine petrol ürünlerini de içeren 95 milyar dolarlık ek ABD ürününü satın alma konusunda mutabık kalmasının ardından yüzde 0.9 kadar yükseldi. Bu hareket, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı resmi verilerin ABD'de ham petrol stoklarının yaklaşık 15 milyon varil arttığını göstermesi ve buna bağlı olarak zayıf talep endişelerinin fiyatları bastırmasının ardından gerçekleşti.

Çin, 2020 ve 2021 yıllarında ABD'den 52.4 milyar dolarlık enerji alımı yapacağını taahhüt etti, ancak ABD ham petrolüne uyguladığı yüzde 5'lik ek misilleme tarifesini kaldırıp kaldırmayacağı konusunda detay vermedi. Alım taahhüdü ve bunun yanında dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in ilişkilerinde iyileşme olasılığı ekonomik büyümeyi destekleyecek ve bu durum, ABD ve İran'ın geri adım atarak savaştan kaçındığı geçen haftadan bu yana yüzde 8 civarında düşen fiyatları destekleyecek.

Singapur'da Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Çin'i, ABD'den yoğun ham petrol alımı taahhüdünden dolayı güçlükler bekliyor," dedi ve "Çin'in bu alımları gerçekleştirmesi zaman alacak ve bu nedenle bu alımlar ABD ham petrol fiyatlarına sınırlı bir destek sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 45 sent ya da yüzde 0.8 yükselerek Singapur saati ile 14:15'te varil başına 58.26 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 0.7 düşerek 57.81 dolara inmişti.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.8 aşağıda kapanmasından sonra yüzde 0.8 yükselerek varil başına 64.49 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 6.19 dolar primli işlem gördü.