Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Çin, Çarşamba günü geniş çaplı bir anlaşmanın ilk aşaması olarak değerlendirilen birinci aşama ticaret anlaşmasını ABD Başkanı Donald Trump’ın Pekin ile ilişkisini yeniden yazıp yazamayacağına dair sorularla imzalandı. Anlaşmada ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin imzası yer aldı.

Anlaşma ile birlikte Çin ABD şirketlerinden yapılan fikri mülkiyet haklarını daha fazla korumayı taahhüt ederken, 200 milyar dolarlık daha ek harcama ile iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğininin ABD lehine düzeltilmesinin de altı çiziliyor.

Anlaşma ayrıca, Pekin’in ticarette avantaj kazanmak için kur manipülasyonu yapmamasını ve taahhütlerin yerine getirilmesinin temini için yaptırım sistemini de kapsıyor.

Beyaz Saray’da gerçekleşen ve onlarca ABDli iş insanı, yasa yapıcı ve Çinli yetkililerin yer aldığı imza töreninde dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında son zamanlarda görülen en nadir dostluk anı yaşandı.

ABD Başkanı Donald Trump, “Bu çok önemli ve mükemmel bir olay. Geçmişteki ticaret anlaşmalarında yapılan adaletsizlikler belki de başkanlık yarışına girmemin en önemli nedeni. Birlikte geçmişte yapılan yanlışları düzelteceğiz” dedi.

Çin lideri Xi Jinping ise törende okunan mektupunda, “Anlaşma iki ülkenin bir araya gelerek farklılıkları azaltabileceğinin bir kanıtı oldu. Anlaşma Çin, ABD ve bütün dünya için olumlu” sözlerine yer verdi.

Anlaşmanın içeriği bir çok önemli konuyu ise ikinci faza devrediyor.  Özellikle Çin’in sektörleri desteklediği devlet sübvansiyonlarına yönelik reformlar birinci faz anlaşmaya dahil edilmedi.  Trump yönetimi bu konuların ikinci faz anlaşmada yer alacağını bildirirken, bu görüşmelerin ne zaman başlayacağı ve sürecin nasıl şekilleneceği ise belirsizliğini koruyor. ABD ise Çin’den gerçekleştirdiği ithalatın neredeyse üçte ikisine uygulanan tarifelerde bir değişiklik yapmadı.