Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin kilit önemdeki petrol depolama merkezi Cushing'i besleyen boru hatlarından birinin sızıntı nedeniyle kapatılmasının ABD'de artan petrol stoklarına ve ticaret savaşındaki diğer olumsuz bir gelişmeye ağır basmasının ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.4 kadar yükseldi ve son üç gündeki yüzde 2.8'lik kaybın bir kısmını geri aldı. Kanada'dan ABD'deki rafinerilere petrol taşıyan Keystone boru hattı dün kapatıldı ve hattın kuzey bölümü araştırma için kapalı tutulacak. ABD'de ham petrol stokları Bloomberg anketindeki beklentinin neredeyse iki katı yüksek çıkarken, Şili ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in gelecek ay bir araya gelmeyi planladığı zirveyi iptal etti.

Ham petrol fiyatları Temmuz'dan bu yana ilk kez aylık bazda kazanca ilerlerken, ABD ve Çin arasında devam eden ticaret anlaşmazlığının talebi olumsuz etkilemesinden dolayı halen Nisan ayı zirvesinin yüzde 17 altında. TC Energy Corp., sızıntı dolayısıyla Kuzey Dakota'da günlük 590,000 varil kapasiteli boru hattını kapatmasının ardından mücbir sebep ilan etti.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Will Sungchil Yun, "ABD'de boru hattının kapanması, ticaret anlaşmazlığı devam ettiği sürece, petrol fiyatlarını uzun süre desteklemeyecek," dedi ve "ABD ve Çin'in ticaret konusunda anlaşmaya varma olasılığı zayıf görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 21 sent yükselerek varil başına 55.27 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:51'de 55.19 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat Çarşamba günü 48 sent düşerek 55.06 dolar ile son bir haftanın en düşük seviyesinde kapandı. Fiyatlar bu ay yüzde 2.1 yükseldi.

Vadesi Perşembe günü dolacak olan Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 25 sent yükselerek varil başına 60.86 dolara çıktı ve bu ay fazla değişmedi. Kontrat Çarşamba günü 98 sent düşerek 60.61 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.67 dolar primli işlem gördü.