Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile gelecek ay imzalamayı plandığı ticaret anlaşmasının ilk fazı Şili’nin APEC Zirvesi'ni ülkede devam eden protestolar nedeniyle iptal etmesiyle riske girdi.

Şili'nin Başkenti Santiago’daki toplumsal huzursuzluk nedeniyle Çarşamba günü erken saatlerde Şili tarafından duyurulan APEC Zirvesi'nin iptali kararı Beyaz Saray’ı hazırlıksız yakaladı, fakat ABD yönetimi gelecek haftalarda anlaşmanın ilk aşamasını sonuçlandırmak konusunda kararlı tavrını sürdürüyor.

ABD’li yetkililerin Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmek için alternatif yaratıp yaratamayacakları ise henüz belli değil.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirves ’nin (APEC) organizatörleri zirveyi başka bir yerde gerçekleştirmeye yönelik bir planları olmadığını belirtti.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, müzakerecilerin Cuma günü bir telefon görüşmesi yapacakları bildirildi. Açıklamada, Çinli ve ABD’li heyetlerin yakın temasta çalıştıkları ve sorunsuz bir süreçte ilerlediklerine de yer verildi.

ABD-Çin müzakerine yakın üç kaynağa dayandırılan bilgiye göre, Şili’deki APEC Zirvesi’nin iptal edilmesi nedeniyle müzakereciler görüşme için başka bir yer arıyorlar.

Beyaz Saray Sözcüsü, Hogan Gidley konuya ilişkin e-posta ile yaptığı açıklamasında, “Çin ile gerçekleşecek tarihi ticaret anlaşmasının ilk fazını benzer tarihlerde nihayete erdirmeyi umuyoruz.  Bununla ilgili bilgilendirme yapılacaktır” dedi.

Çin’in Washington’daki ABD Büyükelçiliği ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ise gazetecilerin APEC Zirvesi’nin iptalinin ticaret görüşmelerine dair planları değiştirip değiştirmeyeceğine yönelik sorularına ilişkin yorum yapmadı.