Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının üst üste altıncı haftada da arttığına ve yaklaşık bir yılın en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye hazırlandığına ilişkin işaretlerle birlikte tekrar düşüşe geçti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.7 düştü ve böylelikle OPEC ve ortaklarının Aralık ayında bir araya geldiklerinde üretimi daha da kısmayı değerlendireceklerine ilişkin haber sonrası Salı günü gerçekleştirdiği yüzde 1.8'lik kazancının bir kısmını geri vedi. Sektörün fonladığı Amerikan petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 4.45 milyon varil arttı. Resmi veriler Çarşamba günü açıklanacak.

Petrol, ABD-Çin ticaret savaşının küresel arzın arttığı bir ortamda talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte Nisan ayındaki zirvesinden yaklaşık yüzde 18 düştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, ismini vermeyen OPEC kaynaklarına göre, gelecek yılki talep görünümü konusunda endişeliler.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific Pty baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Eğer resmi stok verileri de API'nin verilerine paralel çıkarsa, ham petrol piyasasında oldukça sert bir reaksiyon ve ağır bir satış gelebilir," dedi ve "OPEC'in Aralık ayına kadar toplantısı yok. Piyasa temkinli kalmaya devam edecek ve haber manşetlerine çok duyarlı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 40 sent düşerek Singapur saati ile 11:33'te varil başına 54.08 dolara geriledi. Kasım kontratı Salı günü, 85 sent yükelişle vadesini 54.16 dolardan doldurdu.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 30 sent düşerek varil başına 59.40 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 74 sent yükselerek 59.70 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brenet petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.32 dolar primli işlem gördü.